BIST 100 9.431,16 % -0,98
USD/TRY 32,6001 % 0,22
EUR/TRY 34,7869 % 0,29
Piyasalar
9.431,16
% -0,98
32,6001
% 0,22
34,7869
% 0,29
1,0649
% 0,06
45,49
0,00
2.391,16
% 0,51
88,00
% 1,02
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Yunan bankalarında likidite krizi

Aralık-Şubat döneminde toplam 24 milyar euro sermaye çıkışı yaşanan temerrüt riskindeki Yunanistan'da bankaların acil likidite desteğine ihtiyacı da her geçen gün artıyor

Yunan bankalarında likidite krizi
BUSINESSHT 16 04 2015, 09:37

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin kredi notunu düşürdüğü Yunanistan'da bir taraftan bankaların acil likidite desteğine ihtiyacı her geçen gün artarken diğer taraftan ülkenin temerrüte düşme senaryoları ve riskler yüksek sesle tartışılmaya başlandı. 

Yunanistan Merkez Bankası verilerine göre Yunan bankaları mevduatlardaki düşüş nedeniyle ELA olarak adlandırılan acil likidite desteğine Mart ayında daha fazla başvurdu. Verilere göre Yunan bankalarının Yunanistan Merkez Bankası'ndan yaptıkları borçlanma Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 4,4 arttı. Şubat ayında 65,64 milyar euro borçlanan Yunan bankaları, Mart'da ise söz konusu rakamı 68,51 milyar euroya çıkardı.

Yunan bankalarında Aralık-Şubat döneminde toplam 24 milyar euro sermaye çıkışı gerçekleşti.

Öte yandan IMF'nin para politikası departmanı başkanı Jose Vinans, Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden ayrılması olasılığına temel senaryolarında yer vermediklerini belirterek, IMF'in Yunanistan'ı desteklemeye devam ettiği mesajını verdi.

Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden ayrılması halinde bunun Yunanistan ve Yunan halkı için er ya da geç çok kötü sonuçları olacağını ve büyük ekonomik maliyetler getireceğini belirten Vinals, "Yunanistan'ın ayrılması ayrıca Euro Bölgesi'ne güveni de negatif etkiler. Bu riskler küçümsenmemeli" dedi.  

Euro Bölgesi'nin kalıcı kurtarma fonu ESM'nin yöneticisi Klaus Regling ise Yunanistan'ın yeni bir saç traşı olmadan da borç sürdürülebilirliğine geri dönebileceğini söyledi.

Yunanistan'ın uzun borç vadeleri ve düşük borçlanma maliyetlerinden fayda sağladığını, milyarlarca euro tasarruf ettiğini belirten Regling, "Yunanistan, reformlara devam ederek ve düşük faizlerden sağladığı faydayı artırmayı sürdürerek, yeni bir saç traşı olmadan borç sürdürülebilirliğine geri dönebilir" diye konuştu.

Yunanistan2ın durumuna yönelik bir açıklama da Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble'den geldi. Yunanistan'ın finansal piyasaların güvenini ve rekabet gücünü geri kazanmanın bir yolunu bulması gerektiğini söyleyen Schaeuble, Almanya'nın Yunanistan'ı bu hedeflere ulaşma çabalarında desteklemeye istekli olduğunu da vurguladı. Schaeuble, "Yunanistan piyasa güvenini ve rekabet gücünü geri kazanmak için bir yol bulmalı. Biz onlara yardım edeceğiz" dedi.

Yeni Yunan hükümetinin ülke ekonomisindeki iyileşme trendine zarar verdiğini de savunan Schaeuble, "Seçimlere kadar Yunan ekonomisi beklentilerden daha iyi toparlanma sonuçları elde ediyordu. Başbakan Tsipras'a programa bağlı kalmamaları halinde sıkıntı çekeceklerini söyledim" diye konuştu.

Yukarı

Business HT×