BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5880 % 0,18
EUR/TRY 34,7793 % 0,27
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5883
% 0,18
34,7895
% 0,30
1,0654
% 0,11
45,44
-0,05
2.395,73
% 0,70
87,33
% 0,25
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Kurdaki artışın sebebi ne?

ABD faiz arttırımı beklentileriyle zayıflayan TL'deki kırılganlık seçim endişeleriyle artıyor

Dolarda gözler Fed ve seçimlerde
CONSTANTINE COURCOULAS – BLOOMBERG NEWS 14 04 2015, 10:19

Fed faiz arttırımı beklentileriyle üzerindeki satış baskısı artan lira, Haziran seçimleri sonrasında AK Parti'nin meclisteki çoğunluğunun azalabileceğini gösteren anket sonuçlarıyla daha da zayıflayarak dolar karşısında rekor tazelerken, tahvil ve hisse piyasalarındaki düşüş devam ediyor.

Dün, gün içindeki toplam kaybı yüzde 1.6'ya ulaşan dolar/TL, akşam saatlerinde 2.6730'a kadar yükselerek yeni tarihi zirvesini test etti. Yıl başından beri kaybı yüzde 12'yi geçen lira, Bloomberg tarafından izlenen 24 gelişen ülke ekonomisi arasında en kötü performans gösteren üçüncü para birimi oldu. Beşinci gün üst üst artan iki yıllık tahvil faizleri, dört haftanın en yükseğine çıkarak dün yüzde 8.89 olurken, BIST 100 endeksinin toplam kaybı yüzde 0.9'a ulaştı.

Fed'in dokuz yılın ardından bu yıl içinde faizleri yükselteceği beklentileri pek çok gelişen ülkede olduğu gibi Türkiye'de de sermaye çıkışlarını tetikleyerek para birimini zayıflatıyor. Ancak, Türkiye'deki siyasi endişeler para biriminin kırılganlığını daha da derinleştiriyor.

TEB stratejisti Erkin Işık da liranın seçimler yaklaşırken artan belirsizlikle beklenenden daha düşük seyrettiğini, ancak dünkü düşüşün ağırlıklı olarak dolardaki yükselişten kaynaklandığını belirtti.

Son haftalarda yayınlanan bazı anketlere göre, 13 senedir hükümeti tek parti olarak yöneten AK Parti'nin oyları geçen seçimlere göre düşebilir. Bu durum da iktidar partisinin meclisteki çoğunluğunun azalabileceği endişelerini arttırıyor. Anketlerde partinin bu seçimde de birinci çıkmasına kesin gözüyle bakılıyor, fakat HDP'nin yüzde 10 barajını geçerek meclise girmesi halinde partinin sandalye sayısının düşeceği tahmin ediliyor.

Standard Bank Group gelişen piyasalar araştırma müdürü Timothy Ash, kurdaki zayıflığın “Türkiye'nin uzun vadeli politik yönelimleri” üzerine endişeleri yansıttığını söyledi. Ash, “Anketlere bakılırsa, AK Parti için zorlu bir seçim olacak” diyor.

Pek çok yatırımcı tarafından ekonomi yönetiminin kilit ismi olarak görülen Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın AK Parti'nin üç dönem kuralı sebebiyle bir sonraki seçime katılamayacak olması da siyasi belirsizliği arttırıyor.

POLİTİKA SEÇİMLERİ

Erdoğan başta olmak üzere hükümet kanadından bu sene başında Merkez Bankası'na yöneltilen faiz indirimi baskısı Türk varlıklarındaki zayıflığı daha da derinleştirdi. Politikacıların sert dili ancak Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın cumhurbaşkanınına yaptığı bir sunumda, borçlanma maliyetlerindeki düşüşün enflasyonu takip etmesi gerektiğini söylemesiyle hafifledi.

Retorikteki yumuşamaya rağmen, Goldman Sachs Group ekonomistlerinden Ahmet Akarlı'ya göre, müdahale algısı Başçı'nın seçeneklerini sınırlayarak lirayı şoklara karşı daha hassas yapabilir ve kur oynaklığını arttırabilir.

Pek çok noktanın yeni hükümetin politika seçimlerine ve liderliğine bağlı olacağını söyleyen Akarlı, bu konunun da ancak Haziran 2015 seçimlerinden sonra netleşebileceğini söyledi.

Yukarı

Business HT×