BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5592 % 0,01
EUR/TRY 34,8474 % -0,05
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5592
% 0,01
34,8474
% -0,05
1,0693
% -0,08
45,35
0,00
2.324,13
% 0,09
87,76
% -0,75
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Fahrettin Yahşi konuştu

Albaraka Türk Genel Müdürü Fahrettin Yahşi, sorunlu kredilere dikkat çekti

'Sorunlu kredilerini en iyi yöneten, yılın bankacısı olur'
DÜNYA 13 04 2015, 08:22

Albaraka Türk Genel Müdürü Dr. Fahrettin Yahşi, 2015 yılının bankacılık sektörü için sorunlu kredi portföyüne daha fazla odaklanması ve bu taraftaki riskleri daha dikkatli yönetmesi gereken bir sene olduğunu söyledi. Fahrettin Yahşi, “Bu yıl bankacılık sektöründe sorunlu kredilerini en iyi yöneten bankacının en iyi bankacı olduğu bir dönem olabilir” dedi. 

Geçen sene son çeyrekte, 2015’in ilk 3 ayında ekonomik verilerin çok güçlü olmayacağının tahmin edildiğini ve bunun kredi portföylerine etkisinin de 2015 yılında çok önemli bir konu haline gelebileceğine değinen Fahrettin Yahşi, şöyle konuştu: “Sonuçta büyüyemeyen bir ekonomide sorunlu kredilerde bir artış beklemek olası. Çok düşük düzeydeki NPL (non performing loans – tahsili gecikmiş alacak) oranlarına da alışmıştık. Sonuçta oranlar yüzde 2.5-3 civarında. Bu en fazla 1 puan artabilir ve yüzde 4’ler düzeyine gelebilir ama 1 puanlık bir artış da çok önemlidir. Kar marjlarının çok daraldığı bir dönemde banka NPL’lerindeki 1 puanlık artış çok ciddi etki yapar. Bankacılık sektörünün geçen sene öz kaynak karlılığı yüzde 13’ler civarındaydı. Kamu çıkınca bu oran yüzde 10.5’e geliyor. Demek ki kamu dışı sektörün bir karlılık problemi var. İlk 3 aydaki banka öz kaynak getiri oranı da yüzde 8’ler civarında. Bu sene de kar edebilme problemi kendisini gösteriyor. Bir NPL problemi çıkarsa da karşılık ayırmanız gerekiyor. Ayıracağınız bu karşılıkta doğal olarak öz kaynak karlılığında bir etki yaratacak. Bunun için farklı önlemler almak lazım.” 

Dolayısıyla bankaların bu yıl karşı karşıya kaldığı 2 risk olduğuna değinen Yahşi, kar üretememe ve tahsili gecikmiş alacak problemi riski nedeniyle sektörün kredi portföyüne daha fazla odaklanması ve bu taraftaki riskleri daha dikkatli yönetmesi gereken bir sene olduğunun altını çizdi. Yahşi, “Sadece 2015 gelişmelerinden değil Türkiye’de son 5 yılda çok hızlı kredi büyümesi yaşadık. Hızlı büyümeler arkasında tortu bırakmak zorunda. Sektör yıllık ortalama yüzde 30 kredi büyümesi ile geldi. Bunlar doğal olarak bir tortu bırakacaktır zaten. Bizim için önemli olan yönetilebilir olması. Zaten sektörde bir karlılık problemi var bu da 1 puanlık etki yapabilir sektöre. 

Bankaların öz kaynak karlılığının düşüşünde en önemli faktör regülasyonlar. Yahşi’de önlemlerle bu problemin çözüleceğine değinirken bu konuda başta Bankalar Birliği olarak tüm tarafların taleplerini ilettiğini söyledi. Yahşi, “İletilmiş talepler oluyor ancak bu aşamada ilerlemiş bir çalışma olduğunu sanmıyorum” ifadesini kullandı. 

Yahşi, TBB Başkanı Hüseyin Aydın’ın sektör üzerindeki mali yükler kaldırılmalı açıklamasının hatırlatılması üzerine de şöyle dedi: “Biz reel sektörün finansal yüklerden daha az etkilenmesi gerektiğini savunuyoruz. Finansal araçlar üzerindeki yükü ne kadar kaldırırsanız o kadar rekabet edebilir hale gelirsiniz. Büyüme sorunu yaşanan bir dönemde de piyasada daha fazla kredi hacmini artırmak yatırımları desteklemek suretiyle olumlu bir etki yapabilir. Ama bunların hepsi daha talep.” 


Yukarı

Business HT×