BIST 100 9.926,93 % 2,16
USD/TRY 32,4463 % -0,28
EUR/TRY 34,7738 % -0,57
Piyasalar
9.927,92
% 2,17
32,4463
% -0,28
34,7820
% -0,55
1,0708
% -0,20
44,70
-0,19
2.345,20
% 0,55
89,42
% 0,46
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Dolar'ın tahtına Yuan göz dikti

Uluslararası rezerv para birimi dolara karşı son dönemde Çin para birimi yuanın yükselişi, doların gelecekte ticaretteki kullanımının azalacağına ilişkin beklentileri gündeme getirdi

Dolar'ın tahtına Yuan göz dikti
AA 12 04 2015, 11:47

Uluslararası rezerv para birimi olma özelliği taşıyan dolar, küresel ticaretteki kullanımıyla da öne çıkarken, son dönemde diğer para birimleri karşısında yükselişi ticaretteki kullanımının azalacağına ilişkin beklentileri de gündeme getirdi.

University of Maryland Robert H. Smith Business School öğretim üyesi Prof. Peter Morici, Çin'deki ekonomik gelişimle beraber yuanın ticarette çok daha etkili olacağını savundu.

Prof. Morici, "Yuan uzun vadede uluslararası ticarette daha fazla kullanılacak" dedi. 

Uzmanlar, her ne kadar doların uluslararası ticarette diğer para birimlerine karşı üstün olduğunu ve bu durumun kısa vadede değişmeyeceğini söylese de yükselen bir güç olarak Çin'in yerel para biriminin, uzun vadede dolara rakip olacağını dile getiriyor.

"Ancak Çin rejimi, yerel para birimi yuanı, uzun vadeli rezerv para birimi olarak kullanılması konusunda güvenilmez yapıyor" diyen Prof. Morici, dolardaki güçlenmenin, doların uluslararası ticaretteki konumu ve rezerv para birimi özelliğiyle ilgili uzun vadeli trendden bağımsız olduğunu ifade etti.

Aviva Investors Makro Strateji Başkanı Charles Diebel ise doların emtia fiyatlarındaki düşüşten dolayı, ticari para birimi olarak kullanımının azalacağını öngörüyor. 

Doların hâlâ güçlü bir rezerv para birimi olduğunu vurgulayan Diebel, ancak uluslararası ticarette dolar dışında çeşitlenmeye karar kılındığını ve bunun yıllardır süregelen bir süreç olduğunu ifade etti. 

Diebel, dolar haricinde uluslararası ticarette başka para birimlerinin kullanılmasının uzun dönemde gerçekleşeceğini kaydederek, "Özellikle de yuanın gelecek yıllarda kullanımının artacağını düşünüyorum. Çin işlemlerinde yuan da dahil geniş ölçüde farklı para birimleri kullanıyor. Dolar da emtiaların dolar cinsinden fiyatlanması göz önüne alındığında anahtar nitelikte olmayı sürdürüyor. Fakat gerçek şu ki küresel ticaret çok sayıda para birimiyle çeşitlenmeye başladı" dedi.

"GÜÇLÜ ÇİN EKONOMİSİ YUAN'A İLGİYİ ARTIRIR"

Rabobank Döviz Başstratejisti Jane Foley ise güçlenen doların Amerikan ihracatçılarının rekabet yeteneğini etkilediğine ilişkin sinyallerin olduğuna işaret ederek, buna karşın eurodaki zayıflığın arttığını da söyledi.

Aynı zamanda dolar cinsinden ifade edilen birçok emtia için talebin zayıfladığını aktaran Foley, "Dolayısıyla, bu yıl dolar bazında ticarete giren mallarda bir yavaşlama görülebilir. Bununla birlikte, yakın zamanda doların uygulanabilir bir alternatifi yok. ABD, yakın zamanda dünyanın birincil rezerv para birimi olarak kalmayı sürdürecek" diye konuştu.

Japonya'da bulunan Mizuho Bank'ın FX Stratejisti Wei Liang Chang, ABD'nin dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olduğunu ve dünyanın geri kalanıyla geniş ticari bağlantılarının bulunduğunu belirterek, "Bu nedenle doların döviz ticaretindeki egemenliğinin, gelecek 5-10 yıl içinde değişeceğini düşünmüyorum" dedi.

Chang, "Bana göre, Çin finansal piyasalarının ne serbest ne de AB piyasaları gibi likit olmadıkları göz önüne alındığında, yuanın doların uluslararası ticaretteki rolüne rakip olmaya başlaması için gidecek uzun bir yolu var. Ancak, Çin ekonomisinin güçlenmesi, yuanın dolara karşı ilgi kazanması anlamına gelir" diye konuştu.

Yukarı

Business HT×