BIST 100 9.142,40 % 0,69
USD/TRY 32,3874 % 0,13
EUR/TRY 35,0324 % 0,04
Piyasalar
9.142,40
% 0,69
32,3849
% 0,13
35,0338
% 0,05
1,0791
% 0,03
47,74
0,09
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

'Kişiler gelip geçicidir'

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Kişiler gelip geçicidir, herkes fanidir. Ama kurumlar ve kurallar iyi yerleştirilirse, o ülkeler ileri ekonomi haline gelir" dedi

'Kişiler gelip geçicidir'
AA 11 04 2015, 12:39

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Kişiler gelip geçicidir, herkes fanidir. Ama kurumlar ve kurallar iyi yerleştirilirse, o ülkelere biz ileri demokrasi diyoruz, o ülkeler zaten ileri ekonomi haline de gelir" dedi.

Finansal Kurumlar Birliği'nin 3. Genel Kurul Toplantısı'nda konuşan Babacan, Türkiye'deki bankaların güçlü olduğunu ancak banka dışındaki finans kuruluşlarının gelişmesinin Türkiye açısından son derece önemli olduğunu söyledi.

Öngörülebilirliğin önemine dikkat çeken Babacan, ileriye dönük vizyon belirleme ve gelecekle ilgili atılacak adımların net bir şekilde ortaya konmasının gerekliliğine vurgu yaptı. 

Son 12 yılda, uluslararası doğrudan sermayenin önemli bir kısmının finans sektörüne geldiğini hatırlatan Babacan, "Bazıları diyor ki; 'bunlar çok para kazanıyor, onun için sermaye buraya geliyor.' Bu doğru değil. Hızla büyüyen finans sektörünün sermaye ihtiyacı da çok çok büyük. Ya bu sermayeyi dışarıdan alıp koyacaklar, ya da kendi kazandıklarını kuyuya atarak sermayelerini bilançolarına orantılı bir şekilde büyütecekler" dedi.

Ali Babacan, iyi işleyen demokrasilerde kurallar ve kurumların son derece önemli olduğunun altını çizerek, "Ne kadar kural bazlı bir mevkin varsa, hele hele de ekonomide ne kadar çok kuralların hakim olduğu bir ortam varsa o ülke o kadar öngörülebilir, o ülke o kadar güvenilir bir ülke olur" dedi.

'KURUMLAR GÜÇLÜ VE İTİBARLI OLMALI'

Kurumların son derece önemli olduğunu vurgulayan Babacan, kurumların tek tek güçlü olduğunu, tek tek itibarlı olduğunu aktararak, iyi işleyen demokrasilerde o ülkenin toplam gücü ve itibarının, o ülkenin kurumlarının toplam gücünden ve itibarından oluşacağını anlattı.

Finans sektörü ile ilgili başta BDDK ve SPK olmak üzere, TMSF ve düzenleme yetkisi olan Hazine ile Merkez Bankası gibi kuruluşların hepsinin bu süreç içerisinde kendi gücünü, güvenilirliliğini ve itibarını ortaya koyduğuna dikkati çeken Babacan, finans kuruluşlarına güven varsa, bunun özel sektörün katkısının bir parçası olduğunu, ancak bütününde düzenleyici kurumların rasyonel davranması, her türlü şartta hukuk çerçevesinde iş yapıyor olmasının güvenin temini olduğunu ifade etti.

Babacan, "Belki Türkiye ile ilgili uluslararası değerlendirmelere baktığınızda olumlu olumsuz farklı şeyler görebilirsiniz. Ama bizim finans sektörümüz ile ilgili olumsuz bir yorum, olumsuz bir yaklaşım asla göremezsiniz. İşte bu anlayışı, finans sektörü ile ilgili iyi işleyen kurallar ve itibarlı kurumlarla oluşturduğumuz yapıyı, Türkiye geneline taşıyabildiğimiz gün, Türkiye'nin topyekun kalkınacağı dönem başlayacaktır" diye konuştu.

Yukarı

Business HT×