BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Merkez'e kötü haber

Son günlerde hava sıcaklıklarının aniden düşmesi ve kar yağışı, özellikle çiçeklenmiş meyve ağaçları açısından önemli bir zirai don riski yarattı. TZD Başkanı Yetkin, "Don meyve fiyatlarını olumsuz etkileyecek" dedi

Merkez'e kötü haber
BUSINESSHT 11 04 2015, 11:43

Geçtiğimiz  haftalara kadar iklim koşulları 2015 yılı için ümit verici bir seyir izlerken, uygun iklim koşulları nedeniyle meyve ağaçları da beklenenden erken çiçeklendi.

Ancak son bir hafta içinde hava sıcaklıklarının aniden düşmesi ve kar yağışı, özellikle çiçeklenmiş meyve ağaçları açısından, önemli bir zirai don riski yarattı.

Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, çeşitli bölgelerde fındık, kayısı, kiraz, badem, ceviz ve erik ağaçlarının dondan etkilendiğini bildirdi.

Donun meyve fiyatlarını olumsuz etkileyeceğini ifade eden Yetkin, geçen yıl büyük ölçüde zarar gören fındık ağaçlarının bu yıl kendilerini tam olarak onaramadıkları için fındık fiyatlarında yeni hasat döneminde beklenen ucuzlamanın sınırlı kalacağını savundu. 

Türkiye'nin farklı bölgelerinde devam eden sert hava koşullarının tarımsal üretimde yarattığı baskı makro ekonomik dengeler açısından da risk yaratıyor.

Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz yıldan bu yana Türkiye don, dolu ve kuraklık etkisi ile yüksek seyreden gıda fiyatlarının enflasyon ve büyümeye olan negatif yansımalarına maruz kaldı.

Son günlerde yaşanan don ile birlikte aşırı yağışlardan dolayı üreticinin bazı ürünlerini ekememesinden kaynaklı rekolte kaybı bu yıl da makro ekonomik dengeleri olumsuz etkilemeye devam edebilir.

Hatırlanacağı üzere Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, önceki gün Genel Kurul'da yaptığı konuşmada, "Önümüzdeki dönemde, hava koşullarının 2014 yılındaki olumsuz etkilerinin geçmesine ilave olarak, Gıda Komitesi'nin alınmasını önereceği önlemlerin, gıda enflasyonunun düşürülmesine katkı sağlayacağına inanıyoruz. Gıda enflasyonu konusunda ümitliyim. Enflasyonun bu yıl sonuna kadar daha olumlu noktaya gelebileceğini tahmin ediyorum" açıklamasından bulunmuştu.

Meyvecilikte don riskine karşı alınabilecek önlemlerin sınırlı olduğunu hatırlatan Yetkin, "Meyve ağaçlarının sigortalanması üreticinin kaybını bir ölçüde karşılasa bile üretimdeki düşme meyve fiyatlarını artırmakta. Ülkemizde meyve sektöründe üretici ve tüketici fiyatları arasında yüzde 100 ile 300 arasında fark olması nedeniyle bu maliyet farkı tüketiciye katlanarak yansıyor" dedi. 

Bu arada alınan Bakanlar Kurulu kararına göre, don olayından en az yüzde 30 oranında zarar gören üreticilerin Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatiflerine olan tarımsal kredi borçları bir yıl ertelenecek.

Borç ertelemesi, 1 Ocak-31 Aralık 2015 tarihlerini ve 'düşük faizli kredi kullandırılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararı kapsamındaki kredi borçları'nı kapsayacak.

Üreticilerin, bu imkandan yararlanabilmek için hasar tespit komisyonu kararından itibaren bir ay içinde Ziraat Bankası veya tarım kredi kooperatiflerine başvurmaları gerekiyor.

Yukarı

Business HT×