BIST 100 9.468,08 % -0,59
USD/TRY 32,6002 % 0,22
EUR/TRY 34,7948 % 0,31
Piyasalar
9.468,62
% -0,59
32,5997
% 0,22
34,7933
% 0,31
1,0647
% 0,03
45,49
0,00
2.389,71
% 0,45
88,01
% 1,03
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

KIPCO Türkiye'de büyüyor

Kuveytli yatırım grubu KIPCO, Burgan Türkiye’nin ardından diğer sektörlerde büyüme hazırlığında. Satın almaları da düşünen grubun öne çıkan tercihleri arasında süt ve süt ürünleri sektörü var

KIPCO Türkiye'de büyüme hedefinde
MURAT BAŞBOĞA - KUVEYT 10 04 2015, 11:12

Kuveytli yatırım grubu KIPCO Holding, Türkiye’de bankacılık dışındaki alanlarda da büyümeyi hedefliyor.

Kuveyt'te soruları yanıtlayan KIPCO’nun petrokimya birimi Qurain’in CEO’su Sadun Ali, Türkiye’de iştirakler kanalıyla süt ve süt ürünleri sektöründe büyüyebileceklerini, gıda sektörüne girebilecekleri mesajını verdi.

Kuveyt’te grubun faaliyetleriyle ilgili bir grup gazetecinin sorularını yanıtlayan Sadun Ali, şirket alımı konusunda fırsatları değerlendirdiklerini belirterek, hammaddeye erişimin güçlüğü nedeniyle petrokimya sektörü dışında diğer sektörlerde büyüyebileceklerini kaydetti.

Satın almalarda küçük değil büyük oranda hisse almak istediklerini vurgulayan Sadun Ali, “Yatırım yapacağımız şirketin büyüme oranı bizin için önemli. Karşılıklı fayda ve çeşitlendirme olması lazım. Türkiye’yi bir çeşitlendirme bölümü olarak kullanabiliriz. Gıda alanında herhangi bir fırsat olursa değerlendirmeyi düşünüyoruz” dedi.

Sadun Ali, Türkiye’de tarım ve hayvancılığa yatırım düşünüp düşünmediklerine ilişkin bir başka soruyu yanıtlarken de tarım sektöründe sınırlı yatırım olabileceğine işaret etti. “Araştırıp, fırsatlara bakacağız. Domates salçası, süt ve süt ürünleri konusunda fırsatlar değerlendirilebilir” diyen Sadun Ali, kârlılık yanında sürdürülebilirliğin önemine işaret etti.

Petrokimya yatırımlarına da değinen Sadun Ali, aşırı maliyetlerin control altında tutulması halinde sektörde kârlılığın olduğuna dikkat çekerek, “Önemli olan gerekli hammaddeye, yani petrole-gaza sahip olmak. Hükümetin teşviği olmadan, hammadde sunulmadan başarılı olamayız" dedi.

RİSKLER PETROL FİYATLARINA DAHİL

Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da jeopolitik riskleri değerlendiren Sadun Ali, Yemen ve Iran'daki risklerin fiyatların içinde olduğunu kaydetti.

Sadun Ali, “Yemen’deki riskler çoğunlukla iç siyasi gelişmelerden kaynaklanıyor. İran’da ise durum daha farklı. İran’ın ham petrol piyasasına güçlü bir üretici olarak geri dönmesi, bu ülkenin üretimini artırdığı gibi tüketimini de artıracaktır. İran’ın okyanuslarda bekleyen petrol yüklü tankerleri var, önce bu tankerlerdeki petrolün satışı ardından arzın artması söz konusu olacaktır. Şu an riskler ham petrol fiyatlarına dahil edilmiş durumda” dedi.

Petrol fiyatlarının kademeli olarak yeniden artacağını savunan Sadun Ali, “Eskisi kadar hızlı bir artış olmasını beklemiyoruz. 2020 yılına kadar fiyatların ortalama 70-80 dolar aralığında oturmasını bekliyoruz. Şu anki karışıklığın dinmesinin ardından 2015 sonlarından itibaren fiyatlar artacaktır” dedi.

Petroldeki dalgalanmanın bu sektöre bağlı olan petrokimya sektöründe kârlılığı zayıflatabileceğini kaydeden Sadun Ali, “Ancak 2 yıl içinde petrol fiyatlarının toparlanması sektördeki riskleri dengeler” dedi.

Sadun Ali, Ortadoğu merkezli faaliyete yoğunlaşan KIPCO’nun doların güçlenmesi ve kurlardaki dalgalanmadan etkilenmeyeceğini öngörerek, “Doların aşırı güçlenmesi ABD’nin ticaretini zayıflatabilir, ancak bizim gelirlerimizin büyük bölümü dolar cinsinden olduğu için bize büyük oranda bir etki yapmaz” dedi.

BURGAN TÜRKİYE KURUMSAL VE TİCARİDE BÜYÜYECEK

Kuveytli Burgan Bank'in 2013'ten bu yana Türkiye'de faaliyet gösteren iştiraki Burgan Bank Türkiye, Türkiye'deki faaliyetlerini ticari ve kurumsal bankacılıkta yoğunlaştırarak büyümeyi hedefliyor. Burgan Bank Türkiye Genel Müdürü Murat Dinç, 2014’te toplam 330 milyon liralık sermaye artırımıyla Burgan Bank Türkiye’nin özkaynaklarının 1.3 milyar liralık büyüklüğe ulaştığını belirterek, "Sektörün üzerinde büyümeyi sürdürmek konusunda bir sorunumuz yok" dedi.

Bankanın 2014 yılında mevduatlarını yüzde 60, aktiflerini yüzde 60 büyüttüğüne işaret eden Murat Dinç, “Kurumsal ve ticari bankacılıkta büyümeye odaklanacağız. Özellikle turizm, taahüt, proje finansmanı, gayrimenkul ve perakende sektörüne verdiğimiz desteklerle büyümeyi istiyoruz. Ayrıca bireysel bankacılıkta da farklı mevduat ürünleriyle büyümeye ağırlık vereceğiz” dedi.

 Halen 59 şubesi olan bankanın beş yıl içinde orta ölçekli 100 şubeli bir banka olmayı hedeflediğini kaydeden Dinç, “Türkiye, grubun faaliyet gösterdiği en büyük potansiyeli olan ülke konumunda” dedi.

Burgan Bank CEO’su Eduardo Eguren de Türkiye’deki faaliyeterin büyümesiyle, Burgan Bank Türkiye’nin sermaye yapısını güçlendirmeye devam edeceklerini söyledi.

Eguren’in verdiği bilgiye göre, Burgan Bank grubunun 2014 net kârı 211 milyon dolar olurken, bankanın aktif büyüklüğü yüzde 9 artışla 26.5 milyar dolara ulaşmış durumda. Grubun toplam mevduatı 16 milyar dolar olurken, krediler yüzde 11 artışla 12 milyar dolar düzeyine çıkmış. Burgan Bank, halen 5 iştirakiyle Kuveyt yanında Ürdün, Türkiye, Cezayir, Irak, Tunus ve Lübnan’da faaliyet göstreriyor.  

Yukarı

Business HT×