BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,5445 % 0,02
EUR/TRY 34,9278 % -0,13
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,5489
% 0,04
34,9272
% -0,13
1,0723
% -0,07
44,89
0,00
2.334,28
% 0,08
89,25
% 0,27
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Turhan: Kriz çıkma ihtimali yok

Eski Borsa İstanbul Başkanı ve AK Parti İzmir milletvekili adayı İbrahim Turhan'a göre Türkiye'de geçmişteki gibi bir kriz çıkma ihtimali ortadan kalktı

Turhan: Geçmişteki gibi kriz olma ihtimali artık yok
AA 10 04 2015, 06:34

Eski Borsa İstanbul Başkanı ve AK Parti İzmir milletvekili adayı İbrahim Turhan, Türkiye'de bundan sonra geçmişteki gibi bir kriz çıkma ihtimalinin ortadan kalktığını belirtti.

Turhan, Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nce düzenlenen "Türkiye ve Dünya Ekonomisi: Beklentiler, Riskler, Fırsatlar" panelinde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 2002 yılında istikrarsız bir ekonomi içerisinde olduğunu, kamu kesimi açıkları ve bunların sürdürülemez hale geldiğini anlattı.

Türkiye'de sürekli arka arkaya krizlerin yaşandığını, 1994 krizinde doların fiyatının 14 bin liradan 40 bin liraya kadar çıktığını, kendisinin de o dönemde evlilik arefesinde olduğunu ifade eden Turhan, elindeki toplu parayla döviz aldığını belirterek, "Utanılacak bir şey ama evlendiğimizde oturma takımını sıkıntısız alma şansı oldu. Bu sevinilecek bir şey değil. O kısa vadeli para kazandığım şey ekonominin bütününden çıkan, daha az üretim, daha az iş, daha az yatırım şeklinde bedeli ödenen ortamdı" dedi.

Gecelik faizlerin yüzde 7 bin 500'e yükseldiğini, ekonominin büyük tahribata uğradığını, bunların izlerinin daha taze durduğunu ifade eden Turhan, bu enkazı ortadan kaldırmak için çok yüksek bedel ödemek zorunda kalındığını kaydetti. 

AK Parti'nin iktidara gelmesiyle ilk yaptığı şeyin tahrip olmuş ekonomik yapıyı yeniden istikrara kavuşturmak olduğunu söyleyen Turhan, hükümetin ilk 6 yıllık dönemde ekonomiyi istikrara kavuşturma çalışmalarında bulunduğunu, borcun milli gelire oranının yüzde 40'lara düşürüldüğünü, bütçeden faiz için ödenen rakamın yüzde 10'lara çekildiğini söyledi.
Turhan, "Bunun doğal neticesi olarak verimlilik, yatırım arttı. Ben büyük bir güven ve inançla söylüyorum ki Türkiye'de bundan sonra artık bir daha geçmişteki gibi bir kriz çıkma ihtimali ortadan kalkmıştır, bu politika çerçevesi bozulmadığı müddetçe" dedi.

'ODAK BÜYÜME OLACAK'

"2015 seçimleriyle başlayacak dönemde ekonomi politikalarımızın temel odağı büyüme olacak" diyen Turhan, büyümenin sürdürülebilir ve yüksek kaliteli olmasının son derece önemli olduğuna değindi.

 Turhan, "Önümüzdeki dönem bizler edindiğimiz bilgi ve birikimlerle sahip olduğumuz kapasiteyi son damlasına kadar kullanarak özel sektörün öncülüğünde Türkiye'nin dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olması, kişi başı gelirin 20 bin doların üstüne çıkması, bir daha istikrarsızlık, gerilim, kriz gibi kavramların Türkçe dil bilgisinden bir daha girmemek üzere çıkarıldığı ortamı oluşturmak için çalışacağımıza söz veriyoruz" şeklinde konuştu.

Merkez bankalarının görev tanımlarının ekonomik krizle beraber tartışılmaya başlandığını dile getiren eski BIST başkanı, "Merkez bankası deniz feneri gibidir. Hava pırıl pırıl aydınlıkken, elinizde pusula varken deniz fenerine kimsenin ihtiyacı olmaz. Ne zaman fırtına patlar, gök bulutlanır, pusulanız doğru yolu göstermez o zaman herkes deniz fenerini arar" dedi.

Yukarı

Business HT×