BIST 100 9.057,69 % 2,85
USD/TRY 32,3271 % 0,11
EUR/TRY 35,0947 % 0,07
Piyasalar
9.056,80
% 2,84
32,3271
% 0,11
35,0947
% 0,07
1,0798
% -0,28
47,65
-0,28
2.216,80
% 1,00
87,37
% 1,49
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Tutanaklar bekleniyor

Piyasalar ABD'de bu akşam açıklanacak Fed tutanaklarında bazı noktalara daha dikkatle bakacak

Fed tutanaklarından hangi mesajlar çıkabilir?
BLOOMBERGHT 08 04 2015, 12:22

Fed Açık Piyasa Komitesi'nin 17-18 Mart'ta gerçekleştirdiği toplantının tutanakları bu akşam TSİ 21:00'de açıklanacak. Analistlere göre dört gözle beklenen tutanaklarda esas olarak dikkat edilmesi gereken iki mesele var: Ekonomik toparlanmanın düzeyi ve sıkılaştırmanın hızı.

İşte analistlerin yorumları:

Ekonomik göstergeler ne mesaj veriyor?

New York Deutsche Bank Securities baş ABD ekonomisti Joseph Lavorgna'ya göre, tutanaklar, Fed politika yapıcılarının ekonominin bu yıl şimdiye kadarki zayıf seyrinin geçici bir mola mı yoksa kalıcı bir yavaşlama mı olduğuna ilişkin ne düşündüklerini ortaya çıkarabilir.

Komite bu toplantıda muhtemelen, 2015 yılının ilk üç aylık dönemi boyunca çoğu ABD ekonomisinin hayalkırıklığı yaratan performansını gösteren bir grup veriyi tartıştı. FOMC üyeleri, buna, ekonomik büyüme,enflasyon ve Fed'in gösterge faizinin uygun yoluna ilişkin tahminlerini düşürerek tepki verdi. Politika yapıcılarının politika faizi olan federal fonlar faizine ilişkin tahminlerinin medyanı, 2015 yılı sonu için, Aralık ayındaki seviyesi olan yüzde 1.125'ten yüzde 0.625'e indi.

 Lavorgna, "Tutanaklar, Fed'in ilk çeyrekteki zayıflığın temel nedeni olarak neyi gördüğüne ışık tutabilir," dedi ve "Fed'in bu yıl faiz artışına yönelik daha temkinli bir yaklaşım göstereceğini işaret eden birşeyler arayacağım" şeklinde görüş bildirdi.

Lavorgna, geçen ay açıklanan düşük faiz tahminlerinin ekonomik verilerin zayıflığını tam olarak açıklamadığını ve zayıflığın önemli kısmının, enflasyondaki gerilemenin enerji maliyetlerindeki düşüşten kaynaklanması veya tüketimin sert hava koşullarından dolayı düşmesi gibi geçici ya da mevsimsel olarak görülebileceğini sözlerine ekledi.

Hatırlatmak gerekir ki, Mart toplantısı sırasında politika yapıcıları, tarım dışı istihdamın Mart ayında, Aralık 2013'ten bu yana en yavaş artışı gösterdiği bilgisine sahip değillerdi.

Sıkılaştırmanın hızı ne olacak?

New York'ta Bank of America kıdemli ABD ekonomisti Michael Hanson, tutanakların ayrıca, faiz artırımlarının zamanlamasına ve hızına ilişkin tartışmaya da ışık tutabileceğini söyledi.

Bu yıl politika toplantılarında oy hakkına sahip olan Chicago Fed Başkanı Charles Evans, 19 Mart'ta yaptığı konuşmada, Fed'in gelecek yıla kadar faiz artırımını ertelemesi durumunda, toparlanmanın sonlanması riskinin artacağını kaydetmişti. Evans, gecikmenin enflasyonu hızlandırması durumunda, merkez bankasının daima takip eden sıkılaştırmayı hızlandırabileceğini sözlerine eklemişti.

Hanson, Evans'ın değerlendirmelerine ilişkin, "Bu tartışmanın bir kısmını gördük ve bu tutanaklarda bu tartışmanın öne çıkıp çıkmadığını ve destek bulup bulmadığını görmek ilginç olacak," dedi ve "Daha geniş anlamda, komite, göreceli olarak yakın bir zamanda faiz artırımına başlayacağı ve yavaş gideceği görüşüne sahip gibi görünüyor" yorumunda bulundu. 

New York Fed Başkanı William C. Dudley, Pazartesi günü yaptığı konuşmada, faiz artırımlarının hızının, Fed sıkılaştırmaya başladığında, muhtemelen "sığ" olacağını ve son ekonomik zayıflığın ise muhtemelen kalıcı olmayacağını sözlerine ekledi.

Yukarı

Business HT×