BIST 100 9.530,47 % -0,18
USD/TRY 32,5077 % 0,12
EUR/TRY 34,8681 % 0,61
Piyasalar
9.530,47
% -0,18
32,5103
% 0,12
34,8626
% 0,59
1,0685
% 0,11
45,49
0,00
2.378,37
% 0,73
87,39
% 0,11
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Paranızı yönetebiliyor musunuz?

Birçok tüketici gibi siz de farkında olmadan finansal açıdan kötü bir durumda olabilirsiniz. Borcunuzu yönetebildiğinizi düşünebilirsiniz ama belki de borcunuz sizi yönetiyor

Paranızı doğru yönetiyor musunuz?
HUFFINGTON POST 08 04 2015, 09:34

Birçok tüketici gibi siz de farkında olmadan finansal açıdan kötü bir durumda olabilirsiniz. Borcunuzu yönetebildiğinizi düşünebilirsiniz ama belki de borcunuz sizi yönetiyor.

Tüketicilerin borç havuzunda boğulmasının ilk nedeni kötü para yönetimi. Eğer finansal felaketin kıyısında yüzdüğünüzü düşünüyorsanız, işte ciddi finansal düzenlemeler yapmanız gerektiğini gösteren 5 işaret:

Düzenli olarak birçok kredi sınırını aşıyorsunuz

Bir borcu kapatmak için başka bir yere borçlanıyorsanız, yakında kendinizi finansal çöküntü içinde bulabilirsiniz. Sürdürülebilir borç yönetim planları asla kredi kartı limitlerini yükseltmeyi veya çok kredi kartına sahip olmayı içermez. Tam tersine, çok fazla kredi kartına sahip olmak tüketicileri iflasa sürükler.

Kredi kartı borçlarınızı erteledikçe erteliyorsunuz

Kredi kartı sınırınız maksimumdaysa ve her ay düzenli ödeme yapmıyorsanız, kendinizi finansal çöküntüye daha da yaklaştırıyorsunuz demektir. Danışmanlık şirketi Foundation for Credit Counseling'e göre, ABD'de üç yetişkinden biri kredi kartı borcunu aydan aya ertelediğini kabul etti. Bazı insanlar bunun üstesinden gelebilir ama bu alışkanlık domino etkisini beraberinde getirebilir; sonunda herşey çöker ve tüketici borç batağına saplanır.

Günlük ihtiyaçlarınızı ödemek için kredi kullanıyorsunuz

Kredi kartınızı benzin veya market alışverişiniz için kullanıyorsanız kredi kademelerinizi uygun bir şekilde kullanmıyorsunuz demektir. Kredi kartlarının amacı düzenli gelirinizin miktarını yükseltmek değildir. Kredi kartlarını maaşınızın devamı olarak görmek sizi sadece daha fazla borca sürekleyip finansal krizin eşiğine getirir.

Borcunuz artarken birikiminiz azalıyor

İlk önce kendinize ödeme yapmıyorsanız paranızı düzgün yönetmiyorsunuz demektir. Sağlıklı yapılan birikimler gelecekte karşılaşılabilecek finansal sıkıntıları sağ sağlim atlatabilmek için şart. Eğer elinizde bir miktar birikiminiz varsa, finansal zorluklarların üstesinden gelebilmek için krediye yöneliminiz azalabilir. Aynı zamanda, emekliliğinizde yeterince birikiminizin olması için tasarruf etmeye mümkün oldukça erken başlamanız gerekir.

Aylık faturalarla baş etmekde güçlük çekiyorsunuz

Bu, finansal sorununuzun olduğunu gösteren bariz bir işaret olabilir ama aynı zamanda eğer uzun süredir devam eden bir durumsa, sadece maaşınızın yetersizliğinden kaynaklandığını düşünebilirsiniz. Bu doğru olabilir ama eğer tekrar tekrar gecikme faizleri ödüyorsanız, finansal bir aciliyetle karşılaşmadan alışkanlıklarınızı ve düşünce tarzını değiştirmeniz yararlı olabilir.

Para yönetimi zor bir işlem gibi görünebilir, ama değildir. Eğer dikkatli olursanız ve finansal rotanızı düzgün ayarlarsanız felaket habercesi olan bu işaretleri tersine çevirebilirsiniz. Hatırlamanız gereken en önemli şey, harcama alışkanlıklarınızın farkında olmanız gerektiği.

Yukarı

Business HT×