BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,5599 % 0,07
EUR/TRY 34,9485 % -0,07
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,5599
% 0,07
34,9485
% -0,07
1,0730
% 0,00
44,89
-0,46
2.331,23
% -0,05
89,01
% 1,12
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Hissenizi satmak için 6 neden

Uzun bir süre devam eden yükselişin ardından bazı önemli göstergeler tehlikeli piyasa şartlarına işaret ediyor. İşte 6 sinyal...

Hissenizi satmak için 6 neden
MARKETWATCH 07 04 2015, 15:09

Uzun bir süre devam eden yükselişin ardından bazı önemli göstergeler tehlikeli piyasa şartlarına işaret ediyor. Bir bakalım:

1. İstihdam büyümesi zayıf

Geçtiğimiz hafta açıklanan ABD tarım dışı istihdam verileri korkunç çıktı. Analistler, ekonominin Mart ayında 250 bin kişilik istihdam yaratmasını beklerken asıl rakam 126 bin olarak geldi. Bu ekonominin zayıfladığına dair bir başka net gösterge. Birçok kişi güçlenen doların kötü rakamlara neden olduğunu söylüyor.

2. Sıcak para piyasayı boğuyor

Şubat ayında ETF’lere tam 58 milyar dolar giriş oldu. ETF’ler şu anda yatırım dünyasının yeni sevgilileri haline gelmiş durumdalar. Investment Company Institute şirketine göre ABD hisse ETF’lerinde hali hazırda 1.28 trilyon dolardan daha fazla para bulunuyor. Püf nokta ise şu; bunların hepsi sıcak para, yani fiyatların düşeceğine dair ilk işarette yok olup gidebilirler.

Piyasalar ne zaman en tepeye çıkmış olsa yatırımcıların en akılsızı piyasaya giriyor çünkü 'fırsatı kaçırmak' istemiyorlar. Evet, profesyoneller bile akılsız olabilir – özellikle partnerleri onlardan daha iyi bir iş çıkarıyorsa.

3. En tepeye ulaşıldı

Bu boğa piyasasının en tepesine 20 Mart itibariyle ulaşmış olmamız muhtemel. O gün seansın son 30 dakikasında 2.5 milyardan daha fazla hisse senedi el değiştirdi. Yatırımcılar piyasaya hızla dalarken şaşırtıcı bir şey oldu. Kapanmadan yarım saat önce Dow 194 puan yukarıdaydı. Kapanma saatinde Dow 168 puan yukarıdaydı.

Peki bu bize ne anlatıyor? Bunun anlamı panik alıcılarının çok daha güçlü bir satıcı akışıyla karşılaştığı. O günden bu yana işlem hacmi aynı seviyelere yaklaşmadı.

Hacim kuralı 1: Eğer hem hacim hem fiyatlar yukarı gidiyorsa bu boğadır.

Hacim kuralı 2: Eğer hacim yukarı fiyatlar aşağı gidiyorsa bu ayıdır. Her ne kadar piyasa yukarıda kapanmış olsa da 20 Mart’ta ayı piyasasının yaşandığı bir gündü bu hesaplamalara göre.

4. Rallilerin ayakları yoktur

Bir günlük ralliler artık yeni norm. Şunu düşünün: S&P 500’ün en yüksek kapanışı 2,108 puandı. Bu seviyeye o günden bu yana yaklaşamadı. Eğer bu boğa piyasasının daha fazla gidecek gücü olsaydı 2,100’ün üzerinde kolaylıkla ilerlerdi. Bu ralliye başlamaması ise bir başka kırmızı alarm anlamına geliyor.

5. NYSE tek tick işlem hesabı manidar

NYSE tek tick işlem hesabı son dönemlerde sönük kaldı. Piyasanın ralli yaptğı günlerde rakam 1,000’i geçmedi ki bu ayı piyasasına dair çok önemli bir gösterge. Eğer bu ralliler gerçek olmuş olsaydı tek tick işlem hesapları bunu yansıtırdı. Rakamın zayıf olması alım baskısının gözle görülür derecede zayıfladığına dair bir başka işaret.

6. Piyasada rehavet var

CBOE Volatilite Endeksi’ne baktığınızda yatırımcılar arasında piyasanın çok fazla belki de hiç düşmeyeceği eğilimi olduğunu görürsünüz. Ve eğer hisse fiyatları düşerse yatırımcılar bunu alım fırsatı olarak değerlendirecekler.

Piyasa aylardır tehlikeli bir hava içerisinde ama yatırımcılar satmıyor. Hatta hisselerine daha fazla hisse ekliyorlar. Piyasanın her büyük yön kaybından önce yatırımcılar ağır kayıplar yaşayana kadar durumu fark edemiyorlar.

Ne yapmalısınız?

Size kazandıracak olan bazılarını satın. Diğer piyasalardan öğrendiğimiz bir şey varsa o da ayı piyasası veya önemli bir düzeltme periyoduna girildiğinde kağıttaki kârların bir anda yok olabileceğidir. Eğilimlere ve teknik göstergelere bakılırsa şimdi kârlarınızı koruma zamanı, aç gözlü olma zamanı değil.

Yukarı

Business HT×