BIST 100 9.768,06 % 0,47
USD/TRY 32,5752 % 0,02
EUR/TRY 35,0221 % 0,48
Piyasalar
9.767,19
% 0,46
32,5753
% 0,02
35,0257
% 0,49
1,0726
% 0,25
45,00
-0,35
2.328,41
% 0,53
88,36
% 0,39
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Eğitimsiz zenginlik!

“Alabileceğiniz en iyi eğitim kendinize yatırım yapmaktır. Bu da her zaman üniversite değildir.”

Zengin olmak için iyi bir akademik deneyime ihtiyacınız yok!
BUSINESSHT 06 04 2015, 14:02

Forbes'a göre 2014 yılında, 6,4 trilyon dolarlık servetleriyle dünyada toplam 1.645 milyarder bulunuyor. Peki dünyanın en zengin insanları arasında yer almak için nasıl bir eğitim gerekiyor? İşte en zengin 5 insan ve aldıkları eğitim:

  • Bill Gates, Microsoft'un kurucu ortağı. Net serveti 76 milyar dolar. Orta okul eğitimini, Teleprinter ve General Electric markalı bilgisayarlara doğrudan erişim sağlayan son derece seçkin ve özel bir hazırlık okulunda aldı. Orada, yazılım dili olan BASIC'i öğrendi. Gates, insanların bilgisayara karşı tic tac toe oynamasını sağlayan ilk bilgisayar uygulamasını henüz orta okuldayken yazdı. Mezuniyetinden sonra, Harvard üniversitesine iki yıl gidip sonra okulu bıraktı. Kısa bir süre sonra, orataokuldaki sınıf arkadaşlarından biri olan Paul Allen ile Microsoft'u kurdu.

  • Carlos Slim Helu, meksikalı yatırımcı ve telekom CEO'su. Net serveti 72 milyar dolar. 2010'dan 2013'e kadar dünyanın en zengin insanı olan Slim, bazen Meksika'nın Warren Buffet'i olarak anılıyor. Grupo Carso adlı şirketi ile birçok sektörde muazzam sayıda holdinge sahip olan Slim, aynı zamanda Latin Amerika'nın en büyük telefon operatörünün CEO'su. Babası Lübnanlı bir göçmendir ve kariyerine ilk olarak dokuma eşyası satışıyla başladıktan sonra kendini gayrimenkul sektöründe bulur. Genç yaşta aile işine dahil edilen Slim babasından işletmeye dair o kadar çok şey öğrenmiştir ki, henüz 12 yaşında Meksika bankasında hisse alımına başlar. Slim, Meksika Ulusal Otonom Üniversitesi'ndeki inşaat mühendisliği bölümünden mezun.
  • Amancio Ortega, Zara'nın kurucusu. Net serveti 64 milyar dolar. Ortega, Zara'yı da kapsayan Inditex fashion group'un ispanyol moda yöneticisi ve kurucu başkanıdır. Babası demiryolları işçisi olan Ortega, küçük bir şehirde yoksulluk içinde büyümüştür. Ailesine çalışarak yardım etmek için 14 yaşında okulu bırakan Ortega, yerel bir gömlekçide iş bulur ve ancak o andan sonra moda eğitimine başlar.
  • Warren Buffet, işadamı ve yatırımcı. Net serveti 58.2  milyar dolar. Omaha'nın Kahini olarak bilinen Buffet'in babası kongre üyesidir. Buffet, erken yaşta gelişim göstermiş bir öğrencidir ve çocukluğu ve ergenliği boyunca gazete dağıtıcılığından pinball aleti satın alıp kurmaya kadar birçok farklı işte yer almıştır. Henüz 11 yaşındayken ilk senedini satın alan Buffet, orta okulda çiftlik sahibi olabilecek kadar paraya sahipti. Buffet, 16 yaşında işletme okumak için Pennsylvania üniversitesine kayıt oldu ve eğitimini Nebraska Üniversitesi'nde tamamladı. Çocukluğunda elde ettiği birikimi sayesinde 20 yaşında 20 000 dolara sahipdi. Buffet Columbia Üniversite'sinde ekonomi mastırı yaptı.
  • Larry Ellison, Oracle'ın kurucusu. Net serveti 48 milyar dolar. Ellison sadece bir değil, iki okulu yarıda bıraktı: Illinois Üniversitesi'nde iki yıl okuduktan sonra ayrılıp Chicago Üniversitesi'nde sadece 1 dönem okudu ve orada bilgisayarlara olan ilgisini keşfetti. Oradan, California'ya taşınıp programcı olarak çalıştı ve şimdi Oracle olarak bilinen şirketini kurdu. Ellison dünyada en çok para kazanan 2ci CEO.

Sonuç

Dünyanın en zengin 400 insanını bildiren Forbes sıralamasında, aralarında dünyaca ünlü Marc Zuckerburg, Bill Gates ve Sean Parker'ın da bulunduğu toplam 63 kişi lise mezunu. Listedeki isimler arasından sadece 29unun mastır diploması, 21ininse doktora sı bulunuyor. Yani, Warren Buffet'in değimiyle, “Alabileceğiniz en iyi eğitim kendinize yatırım yapmaktır. Bu da her zaman üniversite değildir.”

Yukarı

Business HT×