BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3671 % 0,07
EUR/TRY 34,9391 % -0,22
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3671
% 0,07
34,9391
% -0,22
1,0775
% -0,12
47,65
0,00
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Faiz tartışması canlanacak mı?

Seçime iki ay kalmışken arka arkaya gelen olumsuz büyüme göstergeleri sonrası hükümet, faiz indirimi baskısını arttırabilir

Seçim öncesi faiz indirimi baskısı artabilir
SELCAN HACAOĞLU – BLOOMBERG NEWS 02 04 2015, 09:57

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı üç hafta öncesine kadar faizleri indirmediği için hükümet tarafından korkak ve hain olmakla, hatta yabancı güçlere hizmet etmekle suçlanmıştı. Son üç haftadır ise hükümet ve banka arasında piyasaları rahatlatan bir ateşkes hakimdi. Ancak bu ateşkes çok uzun sürmeyebilir.

Özellikle Çarşamba günü yayınlanan, üretimin son 6 yılın en düşük seviyesine gerilediğini gösteren PMI verileri sonrası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan üzerinde ekonomiyi canlandırma baskısı artıyor. Analistler, genel seçimlere iki ay kalmışken, hükümetin daha düşük borçlanma maliyetleri için kulis çalışmalarını da hızlandırmasını bekliyor.

Ancak, sözlü saldırının tekrar canlanması ülkede para politikalarının kim tarafından yönetildiğine dair tartışmaları yeniden alevlendirir. Özellikle Mart başında, başta Erdoğan olmak üzere pek çok bakan Başçı'ya karşı eleştirilerinin dilini oldukça sertleştirmişlerdi. Tepe yapan gerginlik ancak 11 Mart'ta Başçı'nın Erdoğan'a yaptığı bir sunumla dinmişti.

Fed faiz arttırımı üzerine ülkedeki faiz gerginliği ve merkez bankası bağımsızlığına dair endişelerle Türk tahvilleri bu yıl başından beri en çok düşen gelişmekte olan ülke tahvilleri olurken, lira 2011'den en büyük düşüşünü gördü.

Capital Economics kıdemli gelişen ülke ekonomisti William Jackson, “Merkez Bankası hükümetten faiz arttırmı kounsunda tekrar baskı göremeye başlayacak gibi gözüküyor, özellikle Haziran seçimlerine yaklaştıkça. Bu da kısa bir süre için, tahvil getirilerinin oynak olacağı anlamına geliyor” dedi.

YATIRIMCI ENDİŞELERİ

Enflasyon bankanın hedeflediği seviyenin hala 2 puan üstünde. Fakat Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin faiz tahminlerinin ortalamasına göre, bankanın gösterge faizini 25 baz puan indirerek yüzde 7.25'e çekmesi bekleniyor. Başçı yıl başından beri iki kez daha faizleri indirmişti. Bu süreçte Türkiye'nin iki yıllık tahvilleri 70 baz puan artarak yüzde 8.80 oldu.

Yatırımcılar merkez bankasına politik müdahale endişesinin yanı sıra, ABD'de olası bir faiz arttırımının gelişmekte olan ülkelerden fonların çekilmesine sebep olacağından korkuyor. Odebank baş ekonomisti İnanç Sözer'e göre seçim öncesi dönemde Türkiye tahvil piyasasındaki oynaklık çok yüksek olacak ve tahviller “bir süre yüzde 8 ile 9.5 arasında dalgalanabilir.”

Teneo Intelligence direktörü Wolfango Piccoli, zayıf ekonomik veriler ve anketlere odaklanılmasıyla Başçı tekrar kendini “Erdoğan ve ekibinin hedefinde” bulabilir. Piccoli'ye göre ekonomiyi canlandırmak için bir plan geliştiremeyen iktidar partisi için “faiz indirimi çağısında bulunmak kolay yol.”

Merkez bankasının bir sonraki Para Politikası Kurulu toplantısı 22 Nisan'da. Bu süre içinde de ekonomik büyümeye dair veriler gözlenmeye devam edecek. Fakat Türk Ekonomi Bankasi stratejisti Erkin Işık, “Kurdaki zayıflama baskısı devam ettikçe, merkez bankası sıkı duruşunu korur” diyor.

Yukarı

Business HT×