BIST 100 9.524,59 % -0,06
USD/TRY 32,5226 % 0,16
EUR/TRY 34,7386 % 0,24
Piyasalar
9.524,59
% -0,06
32,5226
% 0,16
34,7386
% 0,24
1,0647
% -0,24
45,49
0,00
2.382,58
% 0,91
87,09
% -0,23
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Game of Thrones'tan finansçılar için dersler

Finans sektörü oyuncularının Game of Thrones'tan öğrenebileceği 5 ders

Game of Thrones'tan finansçılar için dersler
REUTERS 29 03 2015, 13:30

Dünya çapında 20 milyondan fazla izleyicisi olan fantastik televizyon dizisi Game of Thrones sadece çizgi roman hayranlarının değil milyarca dolarlık fonlar yöneten finansçıların da favori dizilerinden oldu. Dizinin ana dersi: “Valar morghulis” yani “Bütün insanlar ölmeli.” Peki finans sektörü oyuncuları diziden hangi dersleri çıkarmalı? 

Ders 1: Zayıf sinyallere kulak asın

Fon yöneticisi Gavin Baker, "Dünya görüşünüzün yanlış olduğunu gösterebilecek kanıtlara karşı açık olun” diyor. Örneğin dizideki Westeros kıtasının yedi krallığı, kuzeydeki Ak Yürüyenler (White Walkers) ve denizlerde büyüyen ejderhalar gibi etraflarındaki tehlikeleri gözardı ediyorlar. Fakat güç sahibi krallıklar çok büyük ihtimalle ancak saldırıldıklarında bu tehlikelerle yüzleşecek.

Ders 2: Sakin karar alın

Davranışçı ekonomistlere göre duygularla yatırımı karıştırmak hiç iyi bir fikir değildir. Westeros'ta da durum bu. Stark ailesi Lannisterlarla savaşa girdiğinde Robb Stark aşık oluyor ve daha önce güçlü bir müttefikinin kızına verdiği sözü bozuyor. Baker, “Ancak öbür tarafta rakibi Tywin Lannister çok az duygusal karar alıyor” diyor. Sonuç olarak, Baker'a göre duygusal karar vermenin cezası olarak Stark kalbinden bıçaklanıp ölüyor.

Ders 3: Elinizdekini geliştirin

Finansal planlama analisti Micheal Andeson, “Ejderhaların Annesi” olarak da bilinen Daenerys Targaryen'in dizinin başlarında “hiç parası olmadığını” hatırlatıyor. Elindeki tek şey hızla büyüyen üç ejderhaydı. Ayrıca yıllarca hükümdarlık yapmış güçlü bir aileden geliyordu. Anderson'a göre, Targaryen “elindeki varlıkları büyük kazançlara çevirmeyi” başardı. Sonunda bir çok şehri ele geçiren acımasız bir ordusu oldu ve Westeros'a geri dönüp kıtayı ele geçirmeye çalışacak kadar büyüdü.

Ders 4: Çok fazla borç öldürür

Game of Thrones'ta gücün taçta, başkent King's Landing'de veya geniş arazileri ve altına olan düşkünlükleriyle Lannister ailesinde olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak bazı uzmanlara göre, gerçek güç Iron Bank of Braavos adlı bir şehirde.

University of Virginia'da Games of Thrones üzerine dersler veren öğretim görevlisi Lisa Woolfork, “Tahtın arkasındaki güç kesinlikle Iron Bank of Braavos. Bankacıları kesinlikle duygusal değil ve sadece kim kazanıyorsa onu desteklemek istiyorlar. Eğer Iron Bank'e çok fazla borcunuz varsa tahttaki gücünüzü zayıflatabilir. Hatta daha fazla borç alamayacak hale gelmek çok büyük sorunlara yol açıyor” diyor.

Ders 5: Gerçek varlıklar önemlidir

Iron Bank'in sizi sevmesi zenginliğe giden yollardan sadece biri. Bir diğeri de gayrimenkul. Örneğin Güney Westeros'un büyük kısmını Tyrell ailesi kontrol ediyor ve toprakları yedi krallık için büyük gelir kaynağı. Bunun karşılığında da aile Lannister rejimiyle işbirliği yapıyor.

Wolfork, “Emlak gerçek güç için en önemli anahtarlardan biri. Dizideki krallıkların çoğunun zenginliğinin kaynağı ve askeri gücün artmasını sağlıyor” diyor. Gerçekten de Game of Thrones dünyasından toprağınız yoksa pek bir öneminiz de yok.

Anderson, “Herkes Game of Thrones'un intikamla ilgili olduğunu zannediyor, ama aslında mülkle ilgili. Toprak kazanıp onu kontrol etmeden hiçbir şey kazanamıyorsunuz” diyor.

Yukarı

Business HT×