BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3321 % 0,12
EUR/TRY 35,0612 % -0,03
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3319
% 0,12
35,0612
% -0,03
1,0789
% -0,36
47,65
-0,28
2.224,87
% 1,37
87,48
% 1,61
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Yunanistan fon arayışı

Yunanistan'ın kurtarma fonunda kalan 1.2 milyar euroyu alma hayalleri de yıkıldı

Yunanistan'ın umutları azalıyor
FT 26 03 2015, 10:27

Atina'nın AB kurtarma fonunda kalan 1.2 milyar euroyu alma hayalleri, hükümetin para üzerinde yasal hakkı olmadığının söylenmesiyle yıkıldı.

Fon, Euro Bölgesi kreditörlerinin 2012'de zor durumda olan Yunan bankalarını kurtarmak için verdiği 48.2 milyar euroluk paketin bir parçasıydı. Bu paketin yaklaşık 10.9 milyar euroluk kısmı hiç kullanılmadı, kullanılmayan kısmın 1.2 milyar eurosu da nakit.

Yunan hükümeti, Almanya'nın baskısıyla AB maliye bakanlarının kalan tüm paranın kurtarma fonuna iade edilnmesi yönünden karar vermesinin ardından bu kalan paranın yanlışlıkla AB yetkililerine geri gönderildiğine inanıyor.

Ancak dün yapılan toplu bir telefon konuşması sırasında, 19 Euro Bölgesi maliye bakan yardımcısı Yunan heyetine paranın bilinçli bir şekilde iade edildiğini ve 1.2 milyar euronun Avrupa Finansal İstikrar Fonu (EFSF) olarak bilinen kurtarma fonuna yatırıldığını söyledi.

Bir EFSF sözcüsü, “Yunan banka yeniden yapılandırma fonunda EFSF'ye yasal olarak fazla ödeme yapılmamış olduğuna dair bir mutabakat var” dedi ve konunun “sırası gelince” tekrar tartışılacağını söyledi.

Ancak görüşmelere katılan yetkilier artık paranın tekrar Yunanistan'a verilmesi için EFSF direktörleri, yani Euro Bölgesi maliye bakanları, tarafından onaylanması gerektiğini söylüyorlar. Bu da parlemento imzası gerektirdiği için haftalar sürebilir.

Yunanistan'ın nakitinin IMF'ye borç ödemesi için son tarih olan 9 Nisan itibariyle tamamen bitmesi bekleniyor.

Yunanistan'ın “euro çalışma grubu” olaraka bilinen amliye bakanı yardımcılarıyla görüşme talebinin esas sebebi Pazartesi'ye kadar sunmaya söz verdiği reform listesi üzerine konuşmaktı. Ancak bakan yarıcmcıları, Yunanistan'ın tartışma talebini reddederek reformların öncelikle Atina'daki kreditör temsilcileri tarafından onaylanması gerektiğini söylediler.

Atina ve kreditör kuruluşlar IMF, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Merkez Bankası arasındaki gerginlik, zaten Yunanistan'ın kurtarma programında kalan 7.2 milyar euroluk fona ulaşamamasının esas sebebi. Ve Atina'da görüşmelerin hızlandığına dair de güçlü bir işaret yok gibi gözüküyor.

Kurtarma programı gözlemcilerinden biri, “Hala hiçbir şey organize edilmiş değil. Teknik görüşmeler çok çok yavaş ilerliyor” dedi.

Yetkililer Pazartesi günü Alman Cumhurbaşkanı Angela Merkel ve Yunanistan Başbkanı Alexis Tsipras arasında yapılan maraton görüşmelerin Atina'daki monitörlerle iletişimi ateşlemesi bekleniyordu. Görüşme sırasında, Yunanistan başbakanının reform listesi sunduğu ancak Merkel'in bunu değerlendirecek kişi olmadığını söylediği belirtilmişti.

Ancak, Atina'daki yetkili sürecin böyle ilerleyeceğinden şüpheli olduklarını söyleyerek, “Bu süreçlerde o kadar çok yanlış anlaşma var ki, ancak görünce inanırım” dedi.

Yukarı

Business HT×