BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3349 % 0,13
EUR/TRY 35,1134 % 0,12
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3349
% 0,13
35,1134
% 0,12
1,0802
% -0,24
47,65
-0,28
2.217,66
% 1,04
87,30
% 1,41
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Avrupa'da büyüme işaretleri

Avrupa'da her şeyin olumsuz olmadığını ve canlanmanın başladığını gösteren 5 grafik

Avrupa'da toparlanmaya işaret eden 5 grafik
BLOOMBERG NEWS 25 03 2015, 12:09

Nereye bakarsak bakalım, Euro Bölgesi ekonomisi kötüleşirken, ABD ekonomisinin kararlı bir şekilde düzelmekte olduğunu gösteren kanıtlar görüyoruz. Ancak yakın zamanda açıklanan bazı Avrupa verilerinin detaylarını incelediğimizde bölgede de ekonominin canlanmakta olduğuna dair küçük işaretler bulmak mümkün.

 

AMB'NİN PARASAL GENİŞLEME İKİLEMİ

Öncelikle karamsar haberler: Para birimi cephesinde euro geçen yıl dolar karşısında yüzde 20 değer kaybetti. Hisselerde her ikisi de dolar bazında hesaplandığında S&P 500 endeksi STOXX Europe 600 endeksinin yüzde 15 önünde. Euro bazında bir yıllık fark ise yüzde 20'yi buluyor. Tahvil cephesinde ise, deflasyon endişeleri yüzünden yatırımcılar beş yıllık Alman tahviline yüzde 0.07 vermeye hazırken, ABD için bu oran 1.4'e çıkıyor.

İyi haberlere geçelim: Her ne kadar ders kitapları deflasyonun tüketicilerin harcama iştahını kaçıracağını çünkü fiyatların daha da düşmesini bekleyeceğini söylese de, Euro Bölgesi'nde durum böyle değil. Ocak ayında, tüketiciler perakende satışlarını bir önceki aya göre yüzde 1.1 yükselterek, ekonomistlerin yüzde 0.2'lik beklentilerinin çok üstüne çıkarttı. Yıllık bazda ise yüzde 3.7'yi bulan artış, neredeyse son 10 yılın en yükseği oldu:

Perakende satışlara paralel olarak, tüketici güveni de hızla yükseliyor. Enflasyonun yokluğu insanların ekonomiye güvenini güçlendirerek gayri safi milli hasıla beklentilerini arttırıyor gibi gözüküyor:

Bir de Avrupa Komisyonu'nun her ay 23,000 hane halkıyla yaptığı güven anketi var. Her ne kadar anketin negatif sonuçları hala karamsarların iyimserlerden daha fazla olduğunu gösterse de, Mart ayı verisi olan -3.7, ekonomistlerin -5.9 tahmininden çok daha iyi. Bu örnek geçtiğimiz aylarda Euro Bölgesi'yle ilgili açıklanan verilerde sürekli tekrarlanan bir durumu gösteriyor: Ekonomistler sürekli olumsuz düşünerek yanlış tahminde bulunuyor ve veriler hep şaşırtıcı derecede iyi geliyor. Buna karşılık ABD ekonomisiyle ilgili de aşırı iyimserler:

Ekonominin tamamına baktığımıza para arzına dair bazı veriler kredi akışının tekrar başlayacağına işaret ediyor. Neredeyse 10 yıl önce, Juergen Stark hala Alman Budensbank'in Avrupa Merkez Bankası'ndaki (AMB) baş temsilcisiyken, bölgenin ekonomisinin ne kadar iyi olduğunu anlamak için bakmayı en sevdiği tablonun bu olduğunu söylemişti:

Bu endeks bölgede kredi akışındaki değişiklikleri ölçüyor ve Mart 2012'den beri genişlemediğini gösteriyor. Ancak daha yakın zamanlı rakamlara baktığımızda endeksin Ocak ayında pozitife geçmesine ramak kaldığı görülebiliyor. Yani AMB'nin daha önce duyurulan ve bu ay başlayan parasal genişleme programının etkisini göstermeye başlıyor.

Tahvil alım programı aynı zamanda fiyat beklentilerini de etkiliyor. AMB Başkanı Mario Draghi'nin enflasyon görünümünü anlamak için en sevdiği veri beş yıllık enflasyon swap oranı, yani yatırımcıların fiyatların ne kadar yavaş veya hızlı değişeceğini düşündüğünü gösteren ölçüt. Hükümet tahvil getirileri daha da negatif seviyelere düşerken bile bu ölçüt en düşük seviyelerden zıpladı. Ocak'taki 1.48 seviyesinden yükselerek 1.7'e ulaşan endeks AMB'nin yüzde 2 hedefine gittikçe yaklaşıyor.

Pazartesi günü Avrupa Parlamentosu'na sunum yapan Draghi, “Büyüme ivme kazanıyor” demişti. Bu konuda haklı gibi gözüküyor. Ancak asıl soru neden piyasaların ve ekonomistlerin bu durumu önemsemediği.

Yukarı

Business HT×