BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,4904 % -0,24
EUR/TRY 34,9299 % 0,22
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,4921
% -0,23
34,9325
% 0,23
1,0730
% 0,29
44,89
-0,46
2.331,96
% 0,68
89,24
% 1,39
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Fitch'ten seçim uyarısı

Fitch Ratings Kıdemli Direktörü Paul Rawkins, "Seçimlerin ardından belirlenecek ekonomi politikası, Türkiye'nin kredi notu üzerindeki temel riskler arasında bulunuyor" dedi

Fitch'ten seçim uyarısı
AA 24 03 2015, 16:54

Fitch Ratings Kıdemli Direktörü Paul Rawkins, Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para cinsinden 'BBB-' olan kredi notu ve 'durağan' not görümü üzerindeki temel riskleri; "jeopolitik riskler", "haziran ayında gerçekleştirilecek seçimlerin oluşturacağı politik riskler" ve "dış finansmana ihtiyaç duyan yüksek cari açık" olarak sıraladı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'ye ilişkin bir telekonferans düzenledi. 

Fitch Ratings Ülke Notları Bölümü Yöneticisi James McCormack moderatörlüğünde gerçekleştirilen konferansa Fitch Ratings Kıdemli Direktörleri Paul Rawkins ve Janine Dow katıldı.

Konferansta konuşan Rawkins, haziran ayında yapılacak seçimlerin ardından belirlenecek ekonomi politikasının Türkiye'nin kredi notu üzerindeki temel riskler arasında bulunduğunu söyledi. Rawkins ayrıca dış finansmana ihtiyaç duyan cari açığın ve jeopolitik risklerin de kredi notu için önem taşıdığına dikkati çekti.

Türkiye'de ekonomik büyümenin halen Ukrayna ve Rusya gibi büyük gelişmekte olan birçok ülkeden daha iyi durumda olduğunun altını çizen Rawkins, kamu finansmanı ve bankacılık sisteminin güçlü yapısını halen sürdürdüğünü ifade etti.

Geçen yıl yüzde 8.17 olarak gerçekleşen enflasyonun Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın hedeflerinin çok üzerinde bulunduğuna işaret eden Rawkins, petrol fiyatlarındaki düşüşle birlikte enflasyonun gerileyebileceğini dile getirdi.

TÜRK BANKALARININ SERMAYE YETERLİLİĞİ MAKUL DÜZEYDE

Fitch Ratings Kıdemli Direktörü Janine Dow ise Türk bankalarının, kârlılıkları sebebiyle uluslararası yatırımcılar için pozitif görünüme sahip olduğunu belirtti.

Dow, "Türk bankalarının sermaye yeterlilikleri makul düzeyde. Ekonomik büyüme eğilimleri Türkiye'nin bankacılık sektörü açısından oldukça pozitif. Buna rağmen faiz ve kurdaki oynaklık, bankaların kârlılığı ve yabancı para cinsinden kredilerin geri ödenebilmesini etkileyebilir. Döviz cinsinden borcun hızlı bir şekilde artması finansman risklerini yeniden artırabilir" dedi.

Dow, Türk bankacılık sektörünün uluslararası pazarda etkin olmasını beklediklerini dile getirerek, Türkiye'de bankacılık sektörünün yapısının değiştiğini kaydetti.

Faiz ve kurdaki oynaklığın bankaların kârlılığı ve yabancı para cinsinden kredilerin geri ödenebilmesini etkileyebileceğini anlatan Dow, döviz cinsinden borcun hızlı bir şekilde yükselmesinin finansman risklerini yeniden artırabileceğini vurguladı.

Türkiye'de 2015 yılında kredilerde yüzde 15-20 arası büyüme beklediklerini dile getiren Dow, sektördeki kısa vadeli yabancı para fonlamasındaki artışın dikkati çektiğini sözlerine ekledi. 

Yukarı

Business HT×