BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Çin'in rezerv hedefi

Çin yuanın uluslararası rezervlerde tutulabilmesi için IMF onayı almaya çalışıyor

Çin'in rezerv hedefi
BLOOMBERG NEWS 24 03 2015, 09:37

Çin, para birimi yuan için Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) özel çekme hakkı statüsü (SDR) almaya hazırlanıyor. IMF tarafından onaylanması halinde yuan da dolar, euro, yen ve İngiliz sterlinine katılarak uluslararası rezervde yer almaya başlayacak.

Pazar ve Pazartesi Çin'de yapılan bir zirve sırasında hem Çin Merkez Bankası Başkanı Zhou Xiaochuan hem de Başbakan Li Keqiang, IMF Başkanı Christine Lagarde'ı renminbinin rezervlere katılmaya hazır olduğu konusunda ikna etmeye çalıştı.

Lagarde zirve sonrası yaptığı bir açıklamada Çin'in bu hedefinin memnuniyetle karşılandığını ve bu kapsamda Çinli yetkililerle yakın temas halinde olunacağını söyledi.

1970'te uluslararası likiditeyi arttırmak için IMF tarafından yaratılan özel bir uluslararası rezerv aracı olan SDR statüsüne sahip olmak yuanın da IMF üyesi ülkelerin rezervlerinde tutulabilmeye başlaması demek.

Statü için beş yılda bir yapılan değerlendirme 2015'in ikinci yarısında yapılacak. IMF en son 2010'daki değerlendirmesinde yuanın “serbestçe kullanılamadığını” söylemişti, ancak Çin bu sefer fırsatı kaçırmak istemiyor. İşte Zhou'nun yuanın uluslararası rezervlere girmesini isteme sebepleri:

1. Küresel itibar

Çin dünyanın en büyük ikinci ekonmisi olmasına rağmen para birimi uluslararası platformda geri kaldı. Şangay Finans ve Ekonomi Üniversitesi' finans profesörü Xi Junyang, SDR statüsü “Çin'in yükselişinin tanınması demek olacak” diyor.

2. Daha düşük borçlanma maliyetleri

Çin'in SDR çabaları kapsamında sermaye akımları üzerindeki kısıtlamaları kaldırması yuanın “uluslararasılaşmasına” sebep olacak. Bu durum Çinli şirketlerin yurtdışı girişmlerine ve borçlanma maliyetlerini kısmalarına yardımcı olabilir.

HSBC analistleri, “Daha açık bir piyasa yerli firmaların finansman ihtiyaçlarının karşılanmasını kolaylaştırır” diyor.

3. Çok kutuplu bir dünya

Çin'in stratejik amacı ABD'nin hegemonya değil oyunculardan biri olduğu çok kutuplu bir dünya düzeni. Geçmişte Zhou, SDR'ın daha gelişmiş kullanımının dolara alternatif olabileceğini söylemişti. Küresel olarak rezerv statüsünün tanınmasıyla Çin, en azından para birimi cephesinde bu amaca bir adım daha yaklaşmış olacak.

4. Fiyat belirlemek

Yuanın sınırlararası ticaret ve yatırımlarda kullanılması gittikçe artıyor, ancak para birimi Uluslar arası emtianın fiyatlarını belirlemede etkili değil.

Şangay Üniversitesi'nden Xi, “SDP statüsü yuanın fiyat belirleyen bir para birimi olmasını sağlayabilir” diyor. Bu durum ayrıca yuanda oynaklık risklerini ortadan kaldırmış olur.

5. Yuan talebi

Standard Chartered'ın tahminlerine göre şu anda 60'dan fazla merkez bankası yuana yatırım yapıyor. SDR sepetine dahil edilirse yuana yatırım yapan resmi yatırımcı sayısı daha da arttırabilir.

6. Reformlara önayak olması

SDR'a layık olmak için Çin'in sermaye bilançosunu açma planlarını hızlandırması gerekiyor.

7. IMF tarafından tanınmak

Zhou'ya göre SDR statüsü, merkez bankası başkanının ülkedeki ekonomik reform çabalarına IMF desteği alması demek olacak.

Yukarı

Business HT×