BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Merkel-Tsipras görüşmesi

Alexis Tsipras ve Angela Merkel'in beklenen görüşmesinden çıkan mesajlar

Merkel-Tsipras görüşmesi sona erdi
WALL STREET JOURNAL 23 03 2015, 20:37

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras ve Almanya Başbakanı Angle Merkel'in merakla beklenen Berlin görüşmesi gerçekleşti. Peki Yunanistan’ın Euro Bölgesi’ndeki geleceği için kritik görülen görüşmeden neler çıktı? İşte basın toplantısından alınan 5 mesaj:

1. Liderler arasındaki kimya

Her iki lider de sakin ve dengeli politikacılar. Finans bakanları Wolfgang Schäuble ve Yanis Varoufakis gibi sorun yaşamaları ve birbirlerinden şikayet etmeleri zaten beklenmiyordu.

Ancak sakin tavırları aradaki uçurumu saklamaya da yetmiyor. Tsipras ve Merkel arasıdaki farklar ortak basın toplantılarında açıkça gözüküyordu. Savaş tazminatı meselesinden Yunanistan'ın kurtarma programı şartlarına kadar pek çok fikir ayrılığı düşünülürse fark beş yıl önce borç krizi başladığından beri fark hiç bu kadar büyük olmamıştı.

2. Mesaj

Dünkü toplantının en önemli yönlerinden biri her iki ülkede birbirini şeytan gibi gören aşırıcılara verdiği mesaj oldu. Yunanistan'daki popülist provakatörler Almanya'nın özellikle maliye bakanlığının daha da sinrili ve inatçı olmasına sebep oluyordu. Tsipras'ı Berlin'e davet eden Merkel önemli bir mesaj vermiş oldu: Sakin olun ve işbirliği yapmamıza izin verin.

3. Savaş konusunun açılması

Tsipras, konu Berlin tarafından ne kadar hoş karşılanmasa da İkinci Dünya Savaşı tazminatı konusunda konuşmaya kararlıydı. Alman hükümeti konunun kapandığında ısrar ediyor. Daha önceki Yunan hükümetleri de kurtarma görüşmelere zarar vermesini engellemek için konuyu halının altına süpürmüşlerdi. Yeni hükümet ise iyi niyet inşa etmek yerine baskı uygulamayı tercih ediyor. Tsipras dün de tazminatın parayla değil etikle ilgili olduğunu söyledi. Ancak Merkel kasanın ağzını açacak gibi gözükmüyor.

4. Savaş konusunun kapanması

Tsipras aynı zamanda savaş tarihinin iki tarafta karşılıklı düşmanlığa sebep olmasından yakındı. Yunan lider, bugünkü demokratik Almanya'nın Nazi Almanya'sıyla “hiç bir alakası olmadığını” söyledi. Her iki milleti de “geçmişin gölgelerini geride bırakmaya” ve “yeni bir sayfa açmaya” davet etti. Ancak bakınca tarihin bugünün gazete manşetlerinde bu kadar sık yer alma sebebi de kendi hükümetinin sürekli olarak Yunanistan'ın Naziler tarafından işgaline referans vermesi.

5. Tsipras için zaman daralıyor

Dünkü görüşmeler Yunanistan'ın çok büyük ve gittikçe yaklaşan sorunlarını hemen çözecek gibi gözükmüyor. Hükümetin önümüzdeki aylarda milyarca dolar finansmana ihtiyacı var ve kreditörlerin finansman karşılığında yapmasını istediği ekonomik önlemleri almayı reddediyor. Merkel kendisinin Yunanistan reform programıyla ilgili müzakere etmek için doğru insan olmadığı konusunda ısrar etti. Alman lider, Yunanistan'ın reformlarının mantıklı olduğuna dair Avrupa Birliği ve IMF'den teknokratları ika etmesi gerektiğini söyledi. Tsipras'ın sorunu ise muhtemelen hem teknokratları hem de radikal sol Syriza ve milliyetçi sağcı Bağımsız Yunanlar'dan oluşan hükümetini aynı anda memnun edemeyecek olması. Şu ana kadar kendisi de seçim yapmak için değil zaman kazanmak için uğraştı, ancak para da zaman da azalıyor.

Yukarı

Business HT×