BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,5554 % 0,06
EUR/TRY 34,9456 % -0,08
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,5554
% 0,06
34,9456
% -0,08
1,0730
% 0,00
44,89
-0,46
2.332,42
% 0,00
89,01
% 1,12
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Bundesbank'tan Euro uyarısı

Almanya Merkez Bankası Bundesbank, yayımlanan aylık raporunda "Euro, herhangi bir üye ülkenin iflasına dayanabilir olmalı" ifadelerine yer verdi

Bundesbank'tan Euro uyarısı
BUSINESSHT 23 03 2015, 14:52

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile Almanya Başbakanı Angela Merkel arasında bugün gerçekleştirilecek toplantı öncesi açıklamalar gelmeye devam ediyor. 

Piyasaların gözü Merkel-Çipras görüşmesine odaklanmışken, Almanya Merkez Bankası Bundesbank, Euro Bölgesi'nin, üye ülkelerden birisinin olası iflasının etkilerine dayanabilir olmasını sağlayacak adımların atılması gerektiğini açıkladı.

Bundesbank'ın yayımladığı aylık raporda, "Finansal krizin ve ülke borç krizinin henüz üstesinden gelinemedi. Hükümetler ve yatırımcılar borçların birinci derecede sorumluluğunu almalı. Bu çerçevede Euro Bölgesi, üye ülkelerden birinin iflası gibi olağanüstü durumlara karşı koyabilir olmalı" ifadelerine yer verdi.

Merkel-Çipras zirvesi öncesi Avrupa Birliği (AB) Komsiyonu ve politikacılardan da Yunanistan'ın politikalarına yönelik uyarı ve eleştiriler geldi. 

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Yunanistan'ın reformları uygulamaya geçirme yönünde gerçek adımlar atması ve ilerleme sağlaması konusunda uyardı. Komisyon, politik isteklilik ne kadar güçlü olursa olsun, uygulama yönünde ilerleme sağlanmadıkça Atina'ya daha fazla kredi verilmeyeceğinin altını çizdi. 

"GÜÇLÜ POLİTİK İSTEKLİLİK EYEME DÖNÜŞMELİ"

AB Komisyonu sözcüsü Margaritis Schinas, "Yunan otoriteler önümüzdeki birkaç gün içinde bir reform listesi sunma sözü verdi. Şu anda bu listeyi bekliyoruz. Şu aşamada, güçlü politik isteklilik tek başına yeterli değil, bunun eyleme, ilerlemeye dönüşmesi gerekli" dedi. 

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Kurulu üyesi Benoit Coeure ise Yunanistan'ın finansal yardım programında yeni Yunan hükümetine uyum sağlayacak değişiklikler olması gerektiğini, AMB'nin Yunanistan'ı desteklemeye hazır olduğunu söyledi.

Coeure, "Tüm taraflarda bu çerçevede çaba göstermek için net bir istek ve iyi niyet var. AMB, AB Komisyonu ve IMF, Eurogroup'un 20 Şubat anlaşmasına yapabildikleri kadar destek vermeye bağlılar" diye konuştu.

"YUNANİSTAN'A GÜVEN OLMAMASI BÜYÜK PROBLEM"

Avusturya Maliye Bakanı Hans Joerg Schelling ise Yunanistan'ın ekonomik reformlar konusunda Euro Bölgesi'ndeki ortaklarının güvenini kazanması ve uluslararası kreditörler ile işbirliği yapması gerektiğini söyledi.

Yunanistan'a güven olmamasının büyük bir problem olduğunu ifade eden Schellin, "Eğer Atina cari kurtarma paketinin şartlarını yerine getirmek için adım atmazsa üçüncü bir kurtarma için ihtiyaç duyduğundan çok daha az müttefik bulur. Şu anda Yunanistan'a güven problemimiz var, çünkü bugün karar verdiğimiz şey yarın değişiyor" dedi. 

İspanya Ekonomi Bakanı Luis de Guindos da Yunanistan'a uyarıda bulunan isimler arasında yer aldı. Guindos, 20 Şubat tarihindeki Eurogroup toplantısında üzerinde anlaşılan reformları parlamentodan geçirene ve bunları uygulayana kadar Euro Bölgesi'nin herhangi bir nakit ödeme yapmayacağını söyledi. Financial Times gazetesine konuşan Guindos, "Yunanistan'ın reform listesinin yeterinde geniş kapsamlı olup olmadığını göreceğiz. Reformların onaylandığı ve uygulandığı konusu gerçek bir test olacak" dedi. 

AMB üyesi Christian Noyer ise Yunan Hükümeti'nin güveni onarmak için elinden gelen herşeyi yapması gerektiği ve reformlar konusunda açık bir yol haritasını ortaya koymalsı gerektiğini söyledi. Noyer, "AMB, Euro'nun herhangi bir yöne gitmesi için etkide bulunmuyor. Euro'nun değer kaybetmesi piyasa güçlerinin bir sonucu" dedi. 


Yukarı

Business HT×