BIST 100 9.560,65 % 0,32
USD/TRY 32,5245 % 0,17
EUR/TRY 34,8497 % 0,56
Piyasalar
9.558,86
% 0,30
32,5244
% 0,17
34,8497
% 0,56
1,0679
% 0,06
45,49
0,00
2.380,22
% 0,81
86,86
% -0,49
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

"20 Şubat anlaşmasına uyacağız"

Yunanistan müzakereleri sonrası açıklama yapan Yunan Başbakan Çipras, "Yunanistan 20 Şubat anlaşmasına tam olarak uyacak. Kendi reform programımızı uygulamakta kararlıyız" dedi

"20 Şubat anlaşmasına uyacağız"
BUSINESSHT 20 03 2015, 16:04

Yunanistan'ın krizden çıkışına yönelik müzakereler tam hız devam ederken zirve üstüne zirve yapılıyor.

Krizdeki Yunanistan'ın kasası her geçen gün boşalırken yapması gereken ödemelerin de zamanı geliyor.  

Euro Bölgesi yetkilileri Yunanistan'ın nisan ayına kadar nakiti olduğunu söyledi. 

Avrupa Konseyi Başkanı Doland Tusk, Yunanistan Başbakanı Çipras, Almanya Başbakanı Merkel, Fransa Başbakanı Hollande, AMB Başkanı Draghi ve Eurogroup Başkanı Dijsslbloem'un katılımı ile Brüksel'de düzenlenen zirvede Yunanistan için çıkış yolu aranmaya devam edildi.  

Görüşme sonunda Yunanistan'ın biraz daha zaman kazandığı görüşü öne çıkarken, Çipras'ın ülkesinin likidite sıkıntısı çektiği gerçeği ile yeniden yüzleştiği aktarıldı.  

Zirve sonrası konuşan Almanya Başbakanı Angela Merkel, AB liderlerinin Eurogroup'un Yunanistan ile 20 Şubat'ta yaptığı anlaşmalara bağlı olduğunu hatırlatarak, "Eurogroup ile Yunanistan arasında şubat ayında varılan anlaşmanın her paragrafı halen geçerli durumda. Bir sonraki adım olarak Yunanistan'ın sunacağı geniş kapsamlı reform listesi üzerinde AB kurumlarının çalışması olacak" dedi.

Yunanistan'ı Euro Bölgesi içinde tutacak yol bulmak için çalıştıklarını söyleyen Merkel, "Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkması tartışmalarında yer almayacağım" dedi.

Merkel, Çipras ile pazartesi günü Yunanistan'ın reform ajandasını görüşeceklerini söyleyerek, "Yunanistan eğer hedefleri takvimin önünde tamamlarsa daha yakın zamanda ödeme alabilir" diye konuştu.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ise "Yunanistan, 20 Şubat anlaşmasına tam olarak uyacak. Yunanistan, kendi reform programını uygulamakta kararlı" dedi. 

Söylentilerin aksine Yunanistan'ın kısa vadede likidite sorunu bulunmadığının altını çizen Çipras, banka mevduatlarında olduğu gibi kurumlara ve vatandaşlara olan ödemelerin de tamamen garanti altında olduğunu söyledi. 

Çipras, "Hem biz hem de Merkel önceki Yunan hükümetinin sorumluluklarını unutma konusunda uzlaşma sağladık. Merkel ile uygun faiz dışı fazla konusunda anlaşmaya vardık, önceki hedef kullanılmayacak. Bu yıl GSYH'nın %1.5'i kadar faiz dışı fazla vermeyi hedefliyoruz" dedi.

Öte yandan Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Yunanistan'da insani bir kriz yaşandığını belirterek, ülkeye sağlanan desteğin genç işsizliği azaltmasını beklediğini söyledi. Juncker, Yunanistan'ın büyümenin artırılması, genç işsizliğin azaltılması ve insani kriz ile mücadele edilmesi için 2 milyar euronun kullanılabilir durumda olduğunu hatırlattı.

Yukarı

Business HT×