BIST 100 9.805,33 % 0,86
USD/TRY 32,4930 % -0,23
EUR/TRY 34,9410 % 0,25
Piyasalar
9.805,33
% 0,86
32,4930
% -0,23
34,9410
% 0,25
1,0725
% 0,24
44,84
-0,51
2.325,85
% 0,42
88,07
% 0,06
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Fed, Başçı'nın elini rahatlatabilir

Fed'in faiz arttırımının beklendiği kadar hızlı olmayacağını açıklaması, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) faizleri kısmaya devam etmesinin önünü açabilir

Fed kararı sonrası TCMB faiz indirimine devam edebilir
ONUR ANT – BLOOMBERG NEWS 20 03 2015, 09:48

Fed'in faiz arttırımının beklendiği kadar hızlı olmayacağını açıklaması, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) faizleri indirmeye devam etmesinin önünü açabilir.

Fed'in açıklamalarının ardından gelişmekte olan ülke piyasalarının geri kalanında olduğu gibi Türkiye'de de en kötü performans gösteren tahviller düştü. Amerikan faizlerinin daha uzun süre düşük kalacak olması, daha riskli gelişmekte olan ülkelere talebin daha yüksek olacağı anlamına gelmesiyle Çarşamba günkü Fed açıklamasından sonra Türkiye'nin iki yıl vadeli hükümet tahvillerin iki haftanın en düşüğüne geriledi.

Analistlere göre, Fed'in faiz arttırımı duruşundaki değişim Türkiye için faiz indirimi şartlarını iyileştirerek, TCMB'nin borçlanma maliyetlerini indirmeye devam etmesine yardımcı olabilir.

Landesbank Berlin Investment direktörlerinden Lutz Roehmeyer'e göre Türk tahvillerinin enflasyondaki yavaşlama ve düşen petrol fiyatlarından da yararlanarak toparlanması bekleniyor.

Roehmeyer, “TCMB'nin şu anda manevra yapabileceği daha çok alan var. Kısa vadeli Türk tahvilleri güçlenebilir” diyor.

Merkez Bankası yılın ilk iki toplantısında politika faizini 75 baz puan indirerek yüzde 7,5’e çektikten sonra geçtiğimiz hafta faizleri aynen korumuştu.

Özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın büyümeyi desteklemek için faizlerin indirilmesi konusunda yaptığı ısrarlı talepler, Türk lirasının son aylarda rekor seviyelerde düşmesine ve faiz indirimi için şartların zorlaşmasına sebep olmuştu.

ING Bank stratejisti Pınar Uslu'ya göre önümüzdeki dönemde de tahvillerin ne kadar yükseleceğini politik baskının Haziran seçimlerinden sonra devam edip etmeyeceği belirleyecek.

Uslu, hükümet tahvillerindeki herhangi bir toparlanmanın ABD'de büyümenin güçlü olduğunu gösteren yeni veriler gelmesiyle yarım kalabileceğini de sözlerine ekledi.

Uslu, “Bence önümüzdeki dönemde TL'de ve tahvil getirilerinde iki ay önce gördüğümüz seviyeleri göremeyeceğiz. Türkiye'nin kendi riskleri gözardı edilmemeli” dedi.

KUR PROBLEMİ

HSBC Asset Management stratejisti İbrahim Aksoy'a göre bir başka potansiyel risk de liranın kendisi.

Aksoy, TCMB'nin faizleri daha fazla indirmek için TL'deki gelişmeleri yakından takip etmesi gerektiğini, çünkü kurda zayıflık devam ederken faizleri indirmesinin bağımsızlığına dair şüpheleri tekrar arttıracağını söyledi.

Aksoy, “Manevra alanı daralan Merkez Bankası, Fed açıklamasından sonra, önümüzdeki aylarda faizleri indirebilir. Fakat kurun buna izin vermesi gerekiyor” dedi.

Yukarı

Business HT×