BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,4322 % 0,27
EUR/TRY 35,0033 % -0,04
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,4322
% 0,27
35,0033
% -0,04
1,0777
% -0,10
47,65
0,00
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

'Emlak kötü tasarruf'

Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, "Emlaka, gayrimenküle gömdüğümüz para kötü bir tasarruftur" dedi

'Emlaka gömdüğümüz para kötü tasarruf'
MİLLİYET GAZETESİ 12 03 2015, 10:51

Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, 40 yıldır bankacılık sektöründe olduğunu aktüeryal hesabın ne olduğunu yeni öğrendiğini söyledi.

Türkiye’de kurumların ve kişilerin tasarruf bilinçlerinin yetersiz olduğunu, tasarrufa yaklaşımlarının eksik olduğunu ifade eden Özince, “40 yıldır bankacılık sektöründeyim. Aktüeryal hesabın (finansal riskleri değerlendiren, çözümler öneren hesaplama yöntemleri) yeni olduğunu son 15 yılda öğrendim. Hâlâ tasarruf denince bildiğimiz vadeli - vadesiz mevduat. Bunun ötesine geçemedik” dedi.

Milliyet Gazetesi'nden Kadife Şahin'in haberine göre İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde düzenlenen tasarruf konulu sempozyumda konuşan Ersin Özince, en büyük müflisin devlet olduğuna işaret ederek, Türkiye’de hâlâ ciddi bir ulusal bankacılık ve sermaye piyasasına ihtiyaç olduğunu söyledi.

Özince, “Karamsar olmasam da bazı konularda evham da üretiyorum. Türkiye’de ciddi ulusal bankacılığa ihtiyaç var. Tasarruflar yetersiz. Tasarrufların yetersiz olmasına karşın yatırımlarımız da gelişmekte olan diğer ülkelerin altında. Türkiye’de hâlâ vadeli vadesiz mevduattayız. Bugün Türkiye’nin emeklilik birikim sistemlerini yeniden kurmaya çalışıyoruz” dedi.

ALMANYA GİBİ DEĞİLİZ’

Türkiye’nin ekonomisinin büyüklüğüne münasip bir mali sisteme sahip olmadığını ifade eden Özince şöyle konuştu:
“Cumhuriyeti kuranlar uluslararası devletlerin iyi örneklerini esas almışlardı. Bugün bir Almanya kadar tasarruf bilincimiz yok. Orada yapı tasarrufları, teşvikler, birikim sandıkları var. Biz de ise bizim
bankada bile şu anda çevreme soruyorum Emlak Bankası’nı hatırlayan, bilen yok. Altında tutulan paranın 150 milyar dolar olduğu söyleniyor. Emlaka, gayrimenküle gömdüğümüz para kötü bir tasarruftur. Bütün bunları ders çıkaralım diye söylemiyorum, çocuklarımızın geleceği için söylüyorum. Ulusal mali müesseseler olmalıdır, ulusal mali tasarruf olması için. Bana göre bu hesap herşeyden önce ulusal kaygıyla yapılmalı.”

ÇALIŞAN, EMEKLİ MÜLK ALAMAZ’

Türkiye’de ekonominin boyutu ile mütenasip bir sermayeye ve tasarrufa hâlâ sahip olunamadığını vurgulayan Ersin Özince, gelişmiş denilen toplumlardaki mali sektör çeşitliliğinin ve derinliğinin Türkiye’de olmadığını söyledi.


Özince, “Türkiye, ekonomisinin büyüklüğü ile mütenasip bir mali sektöre sahip değil. Bunun için de bankacılık ve sermaye piyasasının büyümesi gerekir. Hem farklı müesseselere hem de farklı araçlara ihtiyaç var. Tasarruf deyince sadece paramız olmadığına bağlamamak lazım. Türkiye’de bugün tasarrufu olan dahi ne yazık ki birçok konuda duyduğu endişeler nedeniyle tasarrufunu bankacılık ve sermaye piyasası dışında tutabiliyor. Keza, ülkemizde gayrimenkulün geldiği değerler; çalışanın emeklinin mülk sahibi olmasının ne kadar güçleştiği ortada” şeklinde konuştu.

Yukarı

Business HT×