BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5366 % -0,06
EUR/TRY 34,7993 % -0,18
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5339
% -0,06
34,7934
% -0,20
1,0685
% -0,15
45,35
0,00
2.322,09
% 0,00
88,18
% -0,29
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Rogers kritik seviyeyi verdi

BusinessHT'ye konuşan Jim Rogers, altın tarafındaki beklentilerini Business HT'ye değerlendirdi. Rogers, şuan alım yapmadığı altın için "1,000 $'ın altını görürse alırım" dedi

Jim Rogers altın için alım seviyesini verdi
İRFAN DONAT 04 03 2015, 19:04

Dünyaca ünlü emtia gurusu ve finans uzmanı Jim Rogers, küresel ekonomideki mevcut tabloyu ve yatırım rotasını Business HT'ye değerlendirdi.

Altın tarafında şuan alım yapmadığını açıklayan Rogers, 1,000 $'ın altının görüldüğü seviyelerde alıma geçeceğini söyledi.

Rogers, "Şuan altın almıyorum. Altına yatırımda zamanlama konusunda iyi değilim. Altının onsu bin doların altına gidebilir diye düşünüyorum. Eğer bin doların altına inerse altın satın almaya başlayabilirim, hem de çok alabilirim. Birçok yatırımcı altın ve gümüşte fırsat kolluyor” dedi.

Jim Rogers, küresel piyasaların gündemindeki sıcak konulara da değindi.

Zaman zaman merkez bankalarının politikalarını sert bir dille eleştirmekten kaçınmayan Rogers, Fed'in mevcut politikalarını yorumladı.

FED, FAİZ ARTIRIMINI ERTEYELEBİLİR”

ABD ekonomisinin Fed'in istediği kadar güçlü olmamasından dolayı Janet Yellen ve ekibinin daha güvercin bir tutum sergilediğini düşünen Rogers, ekonomik verilere odaklanan Fed'in faiz artırımını erteleyebileceğini düşünüyor.

Rogers, “Maalesef ekonomi istenilen, güçlü seviyede olmadığı için faiz artırımının zamanlamasında bir erteleme olabilir. Tabii ki bir süre sonra faizler artacak piyasalar düşecek. Ve Fed panikleyecek. Herkes akıntıya kapılıp sürükleneceği için Fed tekrar devreye girip gevşeme politikası izleyerek rahatlama yaratacak. Böylece piyasalar yükselecek ve son zirve görülecek. Çünkü insanlar artık endişe duyacak bir şey kalmadığını söyleyerek, 'Bir düzeltme vardı ve Fed müdahale etti, piyasalar tavan yaptı ve şimdi satma zamanı” diyecek” diye konuştu.

ÇÖZÜM YUNANİSTAN'IN İFLASINDA”

Euro Bölgesi'ndeki tabloyu da değerlendiren Jim Rogers, Yunan trajesinin henüz bitmediğini savundu.

Euro Bölgesi'nde çözümü Yunanistan'ın iflasında gören Rogers, “Yunan trajedisinin süreceği noktasında şüphe ya da soru işareti yok. Çözüm, Yunanistan'ın iflas etmesi ve kreditörlerin borçlarını tahsil etmelerinden geçiyor. Ve belki diğer kreditörler de diğer ülkelerdeki borçlarını tahsil edebilirler. Böylece herşeye yeniden başlanabilir. Şuan olan şey ise borç dağının giderek yükselmesi” dedi.

 Euro Bölgesi'ndeki diğer ülkelerin borçlarının da geçtiğimiz yıllara göre daha da arttığına ve bu trendin sürdüğüne dikkat çeken Rogers, Bölge'de problemlerin hiçbirinin çözülmediğini sadece ertelendiğini savundu.

BİLDİĞİMİZ HALİYLE EURO ORTADAN KALKACAK”

Rogers, Euro'nun geleceğine yönelik karamsarlığını şu sözleriyle özetledi: “Sonuç itibariyle bugünkü bildiğimiz haliyle Euro ortadan kalkacak. Euro'ya yeni katılımlar ya da çıkışlar olsa da korkarım ki Euro gelecekte olmayacak.”

#pagebreak#

Bu noktada Yunanistan'ın iflas etmesinin Euro'nun çöküşü anlamına gelmeyeceğinin altını çizen Rogers, “Bu durum Yunanistan için kötü olabilir ama politikacılar her zaman hata yaparlar” dedi.

GELİŞEN PİYASALAR İÇİN 2015'TE DAHA İYİMSERİM”

Gelişmekte olan piyasalar konusunda öncesine göre daha iyimser olduğunu kaydeden ünlü yatırım gurusu, petrol fiyatlarının düşmesinden Hindistan, Türkiye gibi çok sayıda gelişmekte olan ekonomilerin fayda sağladığını belirterek, “Bu yüzden 2015 yılı için gelişen piyasalar tarafında daha umutluyum. Daima Türkiye'yi yakından izliyorum ama şuan Türkiye ile ilgili her hangi bir yatırım planım yok. Yakın çevreye odaklandım. Rusya ve Japonya'ya bakıyorum” dedi.

2015'İN EN BÜYÜK RİSKİ MERKEZ BANKALARI”

An itibariyle dünyada daima para basıldığını ve bu durumdan şuan herkesin mutlu olduğunu ifade eden Rogers, sonunda söz konusu politikaların tahrip yaratacağını düşünüyor.

2015 yılındaki en büyük küresel riskler arasında merkez bankalarının para basma politikalarına devam etmelerini gösteren Rogers, “Merkez bankalarının izlediği politikalardan kaygı duyuyorum. Yanlış işler yapmaya devam ediyorlar. Küresel ekonomi açısından asıl ana risk bu. Para basmayı ve ekonomilere para aktarmayı sürdürdükleri sürece borsaları yükseltecekler. Bunun sonunda hayatımızda daha kötü piyasalar ve ekonomiler görebiliriz. Merkez bankalarının hataları yüzünden gelecekte durum daha da kötü olabilir” uyarısında bulundu.


Yukarı

Business HT×