BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3654 % 0,07
EUR/TRY 35,0137 % -0,01
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3654
% 0,07
35,0137
% -0,01
1,0789
% 0,01
47,65
-0,28
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Fed'i düşündüren 5 endişe

ABD Merkez Bankası Fed yakın gelecekte faizleri artırmayı planlıyor ancak ekonomide varolan 5 zayıf nokta Janet Yellen ve ekibini düşündürüyor

Ekonomideki zayıf noktalar Fed'i kaygılandırıyor
19 02 2015, 13:37

Fed Başkanı Janet Yellen ve çalışma arkadaşlarının ABD ekonomisinde gördükleri tabloyu beğendiklerinden kuşku duymayın. Ancak Fed’in Ocak ayı toplantı tutanakları yine de federal fon oranının uzun bir süre daha sıfıra yakın seviyede tutacağı yönünde bir fikir uyandırdı.

İşte Fed politikalarını normalleştirmeden alıkoyan 5 önemli konu:

1. Ücret artışı hala yavaş ve aşağıda

Ücret artışları ile ilgili yakından takip edilen bir gösterge olan saatlik ücretlerdeki ortalama artış bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2 aralığında takılı kaldı. Ekonomistler yükselişin görüldüğüne yönelik işaretleri değerlendirirken, ücret artışları Yellen’in normal olduğunu belirttiği yüzde 3-4 seviyesinden uzak seyrediyor.

2. Düşük petrol fiyatlarının olumsuz tarafı

Toplantı tutanaklarında, düşük enerji fiyatlarındaki sürekliliğin bu sektörlerde “geniş ölçekli bir personel sayısı azaltımı” ile sonuçlanabileceği ifade edildi. Tutanakta, “Bu sektörlerde yatırımların kayda değer şekilde yavaşlaması genişlemeye bir süre engel olabilir” ifadesi kullanıldı. Fed’in Ocak ayı sanayi üretimi raporu sondaj faaliyetlerinde düşüş sinyalleri olduğunu gösterdi. Bu durum yatırımların azalacağının habercisi olabilir.

3. Güçlü dolar ihracatlara engel teşkil ediyor

Fed’in Çarşamba günü yayımlanan ve sürpriz bir şekilde güvencin tutum sergileyen tutanaklarında politika yapıcılar doların yükselen değerini ihracatlar için “sürekli bir engel kaynağı” olarak değerlendirdi. Yükselen dolar, ABD mallarını diğer ülkeler için daha pahalı hale getiriyor ve yurtiçi üreticiler için talebi düşürüyor. Pfizer Inc.’ten Microsoft Corp.’a şirketlerdolardaki yükselişe bağlı olarak karların 2014 yılında zarar gördüğünü belirtti. aylarda

4.Enflasyon aşırı yavaş

Fed yetkilileri arasında enflasyon ile ilgili yoğun bir tartışma geçti. Tartışma genel anlamda iki grup arasındaki fikir ayrılığı üzerinde ilerledi. Bir grup, enflasyon üzerindeki aşağı yönlü baskıların çoğunun geçici fiyat hareketlerinden kaynaklandığını savundu. Diğer grup ise enflasyon göstergelerindeki “sürekli” zayıflık” üzerinde odaklandı. Durağan ücret artışlarının enflasyonun yüzde 2’lik hedefe ulaşmasını geciktirebileceği yönündeki endişeler dile getirildi.

5.İletişim riskli ve zor

Tutanaklar Fed yetkililerinin ‘sözlü yönlendirme’den veya faiz oranları üzerinde bir taahhüt barındıran ifadelerden sıkıldığını gösterdi. FOMC Aralık ayındaki açıklamasında faiz oranlarına ilişkin artırım yaklaşımını tanımlamak için “sabır” kelimesini kullanmıştı. Bu ifadeyi kaldırmak piyasanın politikadaki sıkılaştırılmaya yönelik beklentilerinin değişmesine yol açabilir.

Yukarı

Business HT×