BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3406 % 0,15
EUR/TRY 35,0673 % -0,01
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3406
% 0,15
35,0673
% -0,01
1,0786
% -0,38
47,65
-0,28
2.220,89
% 1,19
87,48
% 1,61
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

"Türkiye'nin dayanıklılığı test edilecek"

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, "Türkiye'nin dayanıklılığı Fed ve jeopolitik risklerle test edilecek. Portföy yatırımları ile kısa vadeli borçların cari açık finansmanındaki payı azaldı" ifadelerini kullandı.

Fitch'ten Türkiye'ye dayanıklılık testi uyarısı
BUSİNESS HT 13 02 2015, 10:05

 

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, "Türkiye'nin cari açığı iyileşiyor ancak kalıcılık önemli" açıklamasında bulunarak Türkiye ekonomisindeki yeniden dengelenmenin kırılganlığı azaltacağını belirtti.

Fitch, beklenenden zayıf Euro Bölgesi toparlanmasının iyileşmeyi geciktireceğini ifade ederek, "Türkiye'nin dayanıklılığı Fed ve jeopolitik risklerle test edilecek. Portföy yatırımları ile kısa vadeli borçların cari açık finansmanındaki payı azaldı" açıklamasında bulundu.

Türkiye'nin cari işlemler açığında geçtiğimiz yıl sağlanan düşüşün ekonominin yeniden dengelenme için kapasitesi olduğunu kanıtladığına işaret eden Fitch, bu yeniden dengelenmenin sürekliliği, sağlamlığı ve yatırımcı güveninde ani değişiklere kırılganlığını azaltma boyutunun Türkiye'nin kredi notuna ilişkin değerlendirmenin önemli bir parçası olduğunu bildirdi.

"CARİ AÇIKTAKİ İYİLEŞME KALICI OLMALI"

Porftöy yatırımlarının ve kısa vadeli borçlanmanın Türkiye'nin cari işlemler açığının finansmanlarındaki paylarının yüzde 81'den yüzde 56'ya gerilemesinin, cari açık finansmanının kalitesinde iyileşmeye işaret ettiğini belirten Fitch, portföy yatırımları değişmezken, kısa vadeli borçlanmada keskin bir düşüş olmasının, bankalar ve şirketlerin uzun vadeli borçlanmaya döndüklerine işaret ettiğini vurguladı. Fitch, gerek bankalar, gerekse şirketlerin uzun vadeli borçları çevirme oranlarının yüzde 100'ü aştığına işaret etti.

Cari işlemler açığında daralma ve net sermaye girişlerinde uzun vadeli enstrümanlara kaymanın Türkiye'nin dış finansmanının sürdürülebilirliğini artıracağını belirten Fitch, bunun için cari işlemler açığındaki iyileşmenin kayda değer ve kalıcı olması gerektiğini vurguladı. Fitch, cari işlemler açığında geçmişte görülen iyileşmelerin geçici olduklarını hatırlattı.

"TÜRKİYE DIŞ ŞOKLARA DAYANIKLI"

Yüksek yabancı doğrudan yatırımın Türkiye'nin cari işlemler açığı finansmanı karışımını iyileştireceğini belirten Fitch, Türkiye'nin dış finansmanının son yıllarda şoklara dayanıklı olduğuna, ülkenin sermaye girişinde ani bir durma ile karşı karşıya kalmadığına da dikkat çekti. Bununla birlikte bu direncin, esnekliğin 2015 yılında ABD para politikasında sıkılaştırma ve jeopolitik risklerle test edilebileceğini ifade eden Fitch, beklenenden zayıf bir Euro Bölgesi toparlanmasının da Türkiye'nin cari işlemler açığında düzelmeyi yavaşlatabileceğini vurguladı.

Fitch, geçen yılın ekim ayında Türkiye'nin "BBB-" olan kredi notunu teyit etmiş, görünümü ise durağanda bırakmıştı.

Fitch'in, bir sonraki değerlendirmesini 20 Mart Cuma günü yapması bekleniyor.

 

Kurum  Mevcut not  Önceki not artırım tarihi

Moody's  Baa3  16 Mayıs 2013  

S&P BB+  27 Mart 2013

Fitch BBB-  5 Kasım 2012


Hatırlanacağı üzere önceki gün de bir diğer kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Türkiye'ye yönelik açıklamada bulundu.

Moody's, son dönemde Merkez Bankası'nın üzerinde artan baskıların kredi notuna dahil olduğunu söylese de şu uyraıda bulunmuştu: "Kurumlarda ortaya çıkabilecek değişim kredi notu üzerinde baskı oluşturur".

Bloomberg News'a konuşan Moody's Analisti Alpona Banerji, "Merkez Bankası üzerindekin baskı ülkenin Baa3 olan kredi notuna dahil. Kurumlarda ortaya çıkabilecek değişim, Türkiye'nin yatırım ortamı ve uzun dönemli kredi notu üzerinde aşağı yönlü baskı üretir" uyarısında bulunmuştu.

Yukarı

Business HT×