PİYASALAR

ABD'li iki bankadan Türkiye enflasyonu yorumu

Morgan Stanley, Türkiye'de enflasyonun henüz tepe yapmadığını açıklarken, JP Morgan yıl sonu enflasyon beklentisini yükseltti

Yüzde 15,85'lik oranla yüzde 16,30'luk beklentinin altında kalan ancak hâlâ çift haneden inmeyen enflasyon ile ilgili New York merkezli yatırım bankalaraı Morgan Stanley ve J.P. Morgan'dan farklı değerlendirmeler geldi. 

Buna göre Morgan Stanley Ekonomisti Ercan Ergüzel'e göre yurtiçi talepte yaşanan düşüşe rağmen, lirada devam eden değer kaybı nedeniyle tüketici enflasyonunun tepe yaptığını söylemek mümkün değil.

Banka analistlerinden James Lord ve Min Dai tarafından yayımlanan raporda ise Türkiye’de açıklanan sürpriz enflasyon verisinin piyasalara "kısa vadeli bir rahatlama" yaşatabileceğini belirtildi. 

Raporda ayrıca Singapur’da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD’li mevkidaşı Mike Pompeo arasında gerçekleşen görüşmenin "yapıcı göründüğü" ifade edilerek olası bir Rusya yaptırımı konusuna dikkat çekildi. 

Analistler, Türkiye’de açıklanan beklenti altı enflasyon verisi ile ABD’nin Rusya’ya yönelik yeni yaptırım öngören yasa tasarısına işaret ederek daha önce Türk Lirası/Ruble için verdiği satış tavsiyesini sonlandırdı. Raporda ABD’nin Rusya’ya yönelik yeni yaptırım paketinin rublenin risk primini artırabileceği değerlendirmesinde bulunuldu. TRY/RUB hafta başından bu yana yüzde 4’e yakın bir değer kaybetti. 

Bir diğer bankacılık devi JP Morgan ise 2018 için yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 14,5'e yükseltti. Önceki tahmin yüzde 13,2'ydi. Kuruma göre Türkiye'de tüketici enflasyonu Eylül ayında yüzde 16.3 ile zirve yapacak.