PİYASALAR

Seçim sonrası altın fiyatları ne olur?

AA Finans Analisti İslam Memiş, yurt içinde, seçimlerden sonra siyasi iradenin devam edeceği beklentisi, TCMB’nin faiz artırımına gitmesi ve hükümetin verdiği teşviklerin, dolar kurunda geri çekilmelere neden olabileceğini, bu sebeple kısa vade için altının gram fiyatında düşüş beklediklerini, düşüşlerin ise kademi olarak 185-180-175 ve 170 lira seviyelerine olabileceğini söyledi.

Türkiye'de piyasa aktörleri seçimlere odaklanırken, altın yatırımcıları da sonuçların değerli metale nasıl yansıyacağını yakından takip edecek. 

Farklı seçim senaryolarına göre gram altında da farklı seviyelerin gerçekleşmesi bekleniyor. 

"İSTİKRAR DEVAM EDERSE ALTIN GERİLER"

AA Finans Analisti İslam Memiş, yurt içinde, seçimlerden sonra siyasi iradenin devam edeceği beklentisi, TCMB’nin faiz artırımına gitmesi ve hükümetin verdiği teşviklerin, dolar kurunda geri çekilmelere neden olabileceğini, bu sebeple kısa vade için altının gram fiyatında düşüş beklediklerini, düşüşlerin ise kademi olarak 185-180-175 ve 170 lira seviyelerine olabileceğini söyledi.

GCM Menkul Araştırma Uzmanı Enver Erkan da Fed ve ECB'nin para politikasında sıkılaşmayı değerlendirmesinin gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinde değer kaybına neden olabileceğini belirterek, "Yurt içinde seçimden sonra TCMB’nin sıkı para politikasını devam ettirme durumu söz konusu olacaktır. Bunun mali politikanın sıkılaştırılması ile de dengelenmesi gerekmektedir." dedi. 

SEÇİM SONRASI BORSA NE OLUR?
 

Erkan, altının ons fiyatının, Fed’e rağmen etkin olmasını bekledikleri jeopolitik riskler ve ABD Başkanı Donald Trump kaynaklı piyasalarda oluşabilecek stres çerçevesinde yukarı yönlü hareket edebileceğini kaydetti.

Altının ons fiyatında negatif senaryoda 1.260 dolar, pozitif senaryoda ise 1.365 doların görülebileceğini ifade eden Erkan, ons altın ve dolar kuru öngörüleri çerçevesinde altının gram fiyatının yıl sonunda 220 lirayı görebileceğini söyledi.

Erkan, gram altında kısa vadeli teknik görünüme bakıldığında, 189,5-191,6 lira bölgesinin önemli olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Gram altın, ilgili bölge üzerinde kalmayı sürdürürse yukarı yönlü çıkışını daha da güçlendirmek isteyebilir. Altının gram fiyatı 196,7 lira başta olmak üzere ve 199 ve 201,7 liraya yaklaşmak isteyebilir. Özellikle 196,7 lira üzerindeki kalıcı hareketler, çıkışın daha da güçlenmesine imkan tanıyabilir. Aksi takdirde 189,5-191,6 lira bölgesine doğru geri çekilme izlenebilir." 

SEÇİM İKİNCİ TURA KALIRSA DOLAR NE OLUR?