PİYASALAR

Patates-soğan sepetin ne kadarını ilgilendiriyor?

Türkiye patates ve soğandaki fiyat artışı ile bu iki üründeki ithalat kararını konuşuyor. Üretim alanlarının azalması sonucunda arzın gerilemesi patates fiyatlarında düşüşe neden olurken, hükümet yetkilileri fiyatlar üzerinde spekülasyon yapıldığına dikkat çekti. TÜİK rakamlarına göre bu iki ürün enflasyon sepetinde 0,7 puanlık ağırlığa sahip.

Türkiye patates ve soğan fiyatlarındaki artışı tartışırken, iki ürünün enflasyon sepetinde de yaklaşık olarak 0,7 puan ağırlığı bulunuyor. 

TÜİK'in enflasyon sepeti listesine göre, sepetin yüzde 23'ü gıda ve alkolsüz içeceklerden oluşurken, bu grup içinde patatesin ağırlığının yaklaşık olarak yüzde 0,5, kuru soğanın ağırlığının ise yüzde 0,2 olduğu görülüyor. 

Kuru soğan ve patates fiyatlarına üreticinin zam yapmamasına rağmen 2 ayda katlanarak sofraya gelmesi tartışmalara neden olmuştu.

Başbakan Binali Yıldırım patates ve soğandaki bu artışla ilgili açıklamada bulundu. 

TÜRKİYE PATATES-SOĞAN İTHAL EDECEK

 

Yıldırım bütün bunların spekülasyondan öte bir şey olmadığını dile getirerek, "Göreceksiniz birkaç gün sonra böyle bir meseleyi konuşmayacağız" şeklinde konuştu. 

Yıldırım'ın ardından Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de patates fiyatlarındaki artışa değindi. Bu alanda spekülasyon olduğunu söyleyen Zeybekci, ithalat izni vereceklerini de belirtti. 

Zeybekci, "Enflasyonla mücadelede çok güçlü adımlarımız olacak. Soğan-patates fiyatlarıyla ilgili aşırı oynaklık görüyoruz. Konuyla ilgili müdahalemiz başladı. Tarım Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığı olarak bakıyoruz. Bu ürünlerin ithalatına müsaade edeceğiz. Soğan ve patatesin Türkiye'ye gireceği miktar ve ülke belli. Soğan, patates fiyatında spekülasyona izin vermeyiz. Genel bir müsaade şeklinde olmayacak, kısıtlı miktardabir paket şeklinde olacak." diye konuştu. 

ÜNLÜ EKONOMİSTİN TEPKİ ÇEKEN TÜRKİYE HESABI