PİYASALAR

Türkiye büyümesi açıklandı

2018 yılının ilk çeyreğine ilişkin milli gelir istatistikleri açıklandı. Buna göre Türkiye 2018 yılının ilk çeyreğinde yıllık olarak yüzde 7,4 büyüdü. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi Türkiye'de büyümenin yılın ilk çeyreğinde yüzde 7 seviyesinde olacağı yönündeydi. Hükümet kanadından gelen açıklamalar da beklentinin bu yönde olduğunu göstermişti. Maliye Bakanı Naci Ağbal, büyük ihtimalle büyümenin yüzde 7'nin üzerinde olacağını öngörmüştü.

Türkiye 2018 yılının ilk çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 7,4 büyüme gösterdi. Çeyreklik büyüme ise yüzde 2 olarak açıklandı. 

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi Türkiye'nin yılın ilk çeyreğinde yıllık yüzde 7, çeyreklik olarak ise yüzde 0,8 büyüdüğü yönündeydi. 

2017 yılının son çeyreğinde Türkiye yıllık olarak yüzde 7,3 büyüme kaydetmişti. 

İÇ TALEP YİNE GÜÇLÜ GÖRÜNDÜ

Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre büyümede iç talep yine dikkat çeken kalem oldu. Yerleşik hanehalklarının ve hanehalkına hizmet eden kar amacı olmayan kuruluşların (HHKOK) toplam nihai tüketim harcamaları, 2018 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirleme hacim endeksi olarak yüzde 11 arttı. Devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 3,4, gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise yüzde 9,7 arttı. 

Mal ve hizmet ihracatı, 2018 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirleme hacim endeksi olarak yüzde 0,5, ithalatı ise yüzde 15,6 artış kaydetti. 

Ekonomistlerin yaptığı hesaplamaya göre ilk çeyrek büyümesine en büyük katkı 6,7 puan ile özel tüketimden geldi. Büyümeyi toplam yatırımlar 2,8 puan, kamu tüketimi 0,5 puan yukarı çekti. Net ihracat ise 3,6 puan ile büyümeyi aşağı çeken en önemli unsur oldu.

İNŞAATIN BÜYÜMESİ TÜRKİYE BÜYÜMESİNİN ALTINDA KALDI

İktisadi faaliyet kollarına göre ise sanayi sektörü yıllık yüzde 8,8 büyüdü. İmalat sanayi yüzde 9,3, hizmet sektörü yüzde 10, tarım sektörü yüzde 4,6 büyüdü. 

TİCARİ KREDİ FAİZLERİNDE 12 YILDIR GÖRÜLMEYEN SIÇRAMA
 

İnşaatın büyümesi ise yüzde 6,9 ile Türkiye ekonomisinin büyümesinin altında gerçekleşti. 

CUMHURBAŞKANI'NDAN BÜYÜME DEĞERLENDİRMESİ

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, saldırılara rağmen Türkiye'nin güçlü büyümeye devam ettiğini söyledi. 

Twitter hesabından açıklamalarda bulunan Erdoğan, "Türkiye ekonomisi 2018 yılının ilk çeyreğinde yüzde 7,4 büyüdü. OECD ülkeleri arasında birinci, G20 ülkeleri içinde ikinci sıradayız. Dünyanın en hızlı büyüyen ülkelerinden biri olmaya devam ediyoruz. 2017 yılında yakaladığımız yüzde 7,4 büyüme oranının ardından 2018 yılına da hızlı başladık. Tüm ekonomik saldırılara ve oynanan oyunlara rağmen, sağlam makro temeller üzerinde, güçlü büyümeye devam!" dedi. 

DOĞUŞ'TAN BİR AYDA ÜÇÜNCÜ SATIŞ
 

MALİYE BAKANI: ÇARKLAR HIZLA DÖNMEYE DEVAM EDİYOR

Maliye Bakanı Naci Ağbal, yatırım, istihdam ve ihracata yönelik verdiğimiz desteklerle birlikte üretim ve yatırım tarafında çarkların hızla dönmeye devam ettiğini vurguladı.

Bakan Ağbal büyüme rakamları ile ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi:

"Geçtiğimiz yıl küresel çapta gerçekleşen senkronize büyüme ve uyguladığımız destekleyici makroekonomik politika adımlarıyla birlikte küresel çapta öne çıkan güçlü bir büyüme performansı ortaya koyan Türkiye ekonomisi, geçtiğimiz yıl yakaladığı ivmelenmeyi sürdürerek 2018 yılına da hızlı bir giriş yapmıştır.

Ekonominin sürükleyicisi olan iç talep ilk çeyrekte güçlü seyrini sürdürmüş ve özel tüketim harcamaları yüzde 11,0 artmıştır. Kamu harcamaları ise yüzde 3,4 artarak ekonomik büyümeye sınırlı ancak pozitif katkı vermeye devam etmiştir.

Yatırım, istihdam ve ihracata yönelik verdiğimiz desteklerle birlikte üretim ve yatırım tarafında çarklar hızla dönmeye devam etmektedir. 2017 yılında yüzde 7,3 ile güçlü bir büyüme performansı ortaya koyan yatırım harcamaları yılın ilk çeyreğinde de yüzde 9,7 artmıştır. Özellikle makine-teçhizat yatırımlarında geçtiğimiz yılın ikinci yarısından itibaren görülen güçlü artış ekonomimizin üretken yapısı için çok olumlu bir gelişmedir."

HÜKÜMET KANADINDA YÜZDE 7 ÜZERİNDE BÜYÜME BEKLENTİSİ

Hükümet tarafında ise büyümenin yüzde 7 üzerinde olacağı beklentisi dile getirilmişti. Maliye Bakanı Naci Ağbal, büyük ihtimalle büyümenin yüzde 7 üzerinde gerçekleşeceğini açıklamıştı. Ağbal, "Gerçekten 2018 yılı başında aldığımız kararların ne kadar isabetli olduğunu bugünkü ekonomideki gelişmelerden de görüyoruz. Dolayısıyla ekonomi büyümeye devam edecek, Türkiye kazanmaya devam edecek." diye konuşmuştu. 

DÖVİZ İÇİN KRİTİK 36 SAAT BAŞLIYOR

YABANCI KURUMLARDAN BÜYÜME REVİZYONU

Türkiye'de ilk çeyreğe ilişkin büyüme rakamları açıklanmadan önce bazı yabancı kuruluşların da büyüme beklentilerinde revizyona gittikleri görülmüştü. 

Dünya Bankası, geçen hafta Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 4,5, gelecek iki sene yüzde 4 büyümesinin beklendiğini açıkladı.

Bir öncek"Küresel Ekonomik Beklentiler (KEB)" raporunda bu yıl için yüzde 3,5 büyüme öngörülürken, 2019 ve 2020 beklentileri yine yüzde 4 seviyesindeydi.

Kuruluş, Mayıs ayında yayınladığı Avrupa ve Orta Asya Ekonomik Güncelleme raporunda ise Türkiye'nin bu yıl yüzde 4,7, gelecek yıl yüzde 4,4 ve 2020 yılında yüzde 4 büyüyeceği öngörüsünde bulunmuştu.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's de 2018 Türkiye büyüme tahminini yüzde 4'ten yüzde 2,5'e düşürdü. Moody’s 2018 yılı için ekonomik büyüme tahmini güncellerken gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki büyüme hızının yükselen borçlanma maliyetleri ve sıkı kredi koşulları sebebiyle sınırlı kalacağını öngördü.

ÖNCÜ GÖSTERGELER NE OLMUŞTU?

Büyüme açısından en etkili öncü gösterge olan sanayi üretiminde ilk çeyrekte beklentilerin altında bir performans gerçekleşmişti. Sanayi üretimi Mart ayında yıllık yüzde 7,6 arttı, Bloomberg anketinde beklenti yüzde 8,3 artıştı.