PİYASALAR

Denizbank'ta satış tamamlandı

Emirates NBD ve Sberbank nihai satış anlaşmasını imzaladı.

Denizbank'ta satış süreci tamamlandı. 

Sberbank, Denizbank'ı Körfez'in en önemli bankalarından biri olan Emirates NBD'ye 14,6 milyar TL'ye (3,2 milyar dolar) sattı. 

İki banka arasında nihai Denizbank anlaşması imzalandı. 

TÜRK TELEKOM HİSSELERİNİN BANKALARA DEVRİ MASADA

Denizbank için değerleme 31 Ekim 2017 tarihi sonundaki konsolide özkaynak olan 14,6 milyar liradan yapıldı. Emirates NBD Denizbank’ın Sberbank’tan sağlanan sermaye benzeri borçlanma araçlarını da aldı.

Emirates 31 Ekim 2017 ile işlemin kapanma tarihi arasındaki değerleme faiz farkını ödeyecek. 

Denizbank’tan KAP’a yapılan açıklamada Denizbank’ın 31 Ekim 2017’den işlemin kapanış tarihine kadar sürecek dönemde elde ettiği karın Emirates NBD hesabına yazılacağı belirtildi. Açıklamada işlemin bu yıl içinde tamamlanmasının beklendiği ifade edildi. 

 

UCUZA MI GİTTİ? 

Dexia, Denizbank'ı 2012'de 3,5 milyar dolara Sberbank'a satmıştı. Bu dönemdeki satışta fiyatın defter değerine oranını gösteren çarpan 1,3 olarak gerçekleşti. Emirates NBD ile Sberbank arasındaki nihai anlaşmada çıkan rakama bakıldığında son satışta çarpan Pazartesi kapanışa göre yaklaşık 1 olarak gerçekleşti. Sermaye benzeri kredi dikkate alındığında son satışta çarpan 0,7 seviyesine kadar geriliyor. 

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş Bloomberg HT'ye yaptığı açıklamada satışın 31 Ekim 2017 finansallarına göre yapıldığını dolayısıyla çarpanın bu tarih dikkate alındığında 1,17 olduğunu belirtti. 

Bir önceki satışla kıyaslandığında da bankanın satışında çarpanın gerilediği görülürken yakın dönemdeki diğer banka satışlarına bakıldığında Denizbank'ın satışının bir ölçü de olsa olumlu olduğu izlendi. 

2017'de BBVA, Garanti Bankası'nda Doğuş Grubu'nda kalan yüzde 9,95'lik payı satın alırken çarpan 0,94 olarak gerçekleşmişti. 

 

YEMEK KARTLARINDA KOMİSYON SINIRI BELLİ OLDU

"BANKANIN SATIN ALMA FİYATI MAKUL DÜZEYDE"

Emirates NBD Grubu Üst Yöneticisi (CEO) Shayne Nelson, "Bu işlem, Emirates NBD için çok önemli bir dönüm noktasıdır ve hissedarlara ilk yıldan itibaren artan bir değer katacaktır. Denizbank Türk bankacılık sektöründe iyi yönetilen ve önde gelen bir kurumdur. Böyle bir bankanın satın alma fiyatı da Emirates NBD için makul düzeydedir." ifadelerini kullandı.

Sberbank CEO'su Herman Gref ise Denizbank'ın Türk bankacılık sektöründeki en cazip aktiflerden birisi olduğunu belirterek, "Bankanın yönetim ekibine ve 2012'de bankayı satın almamızdan bugüne kadarki başarılı sonuçlara çok büyük değer veriyoruz. Denizbank'ı satma kararı, Sberbank Grubu'nun uluslararası stratejisindeki değişiklik sonucunda ortaya çıkmıştır ve bu satış, Sberbank ekosisteminin daha da geliştirilmesine odaklanmamızı sağlayacaktır." değerlendirmelerini yaptı.