PİYASALAR

Yabancı yatırımcı erken seçim kararını nasıl algıladı?

Yabancı yatırımcılar erken seçim kararını daha çok Merkez Bankası'nın elini rahatlatabileceği tarafıyla değerlendirdi.

Erken seçim kararı TL varlıklarda pozitif bir hava yaratırken, yabancı yatırımcıların ilk değerlendirmeleri de kararın pozitif etkilerine vurgu yaptı. 

Bazı analistler seçime kadar geçecek sürede hükümet açısından TL’nin istikrarının öneminin artacağına ve bu nedenle TCMB’nin faiz artışına gidebileceğini düşünüyor. Fidelity International’ın fon yöneticisi Paul Greer, "Yeni seçimlerle birlikte hükümet için kur istikrarı öncelikli olacak ve TCMB’nin lira volatilitesinden kaçınmak için gerekeni yapmasına izin verilecek" dedi. 

Greer şu değerlendirmeleri yaptı: "Erken seçin ilanını daha sıkı para politikası ve maliye politikası ayarlamasının daha erken yapılması olarak okuyoruz. TCMB 25 Nisan’da politika faizinde +50 baz puan artışına gidebilir. Kur istikrarı dönemi ve TCMB pragmatizmi kısa vadede tahvil yatırımcılarına taktik fırsatlar sunacak. Yerel para cinsinden nominal getiriler aşırı yüksek durumda. Erken seçim çağırısıyla Erdoğan ve AK Parti zafere ulaşacak çoğunluğa erişeceğini düşünüyor olmalı. Bu da başlı başına piyasa belirsizliğini azaltıyor. Türkiye’nin çok sayıda makro sorunları var ve bu sorunlar bir gecede çözülmeyecek." 

ASELSAN HALKA ARZINDA YENİ ADIM
 

TD Securities’in Gelişen Piyasalar Strateji Başkanı Cristian Maggio ise erken seçimin TL üzerinde yılın ikinci yarısında negatif etkisinin görüleceğini belirtiyor. Maggio, erken seçim ilanının yatırımcılar tarafından siyasi istikrar olarak okunduğunu ve TL’nin muhtemelen bu yüzden ralli yaşadığını belirtirken, "Ben bu mantığa hiçbir şekilde katılmıyorum. Lira bugün ile gelecek haftaki TCMB toplantısı arasında ralli yaparsa TCMB faiz artırmayacak” diye konuştu.

BluebayAsset Management Stratejisti Timothy Ash de, piyasaların erken seçim kararına olumlu tepki göstermesini, belirsizlik süresinin kısalmasına bağladı. 

DOĞUŞ HOLDİNG'E NOT ŞOKU

Commerzbank’a göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın erken seçim açıklaması sonrası Merkez Bankası bağımsızlığı azalırsa Türk Lirası değer kaybedebilir.

Commerzbank seçim haberlerinden sonra Türk varlıklarındaki ralliyi destekleyecek iyi bir gerekçe görmediklerini açıkladı. Analist Tatha Ghose tarafından yayımlanan notta, "Liranın kaderi kritik bir şekilde TCMB’nin enflasyon-kur sarmalı ile hemen mücadele etme yeteneğine bağlı" denildi. 25 Nisan’da TCMB’nin geç likidite penceresini 100 baz puan artırmasını bekleyen Commerzbank, erken seçim kararı sonrası bu ihtimalin düştüğünü belirtti.

STANCHART: TCMB FAİZ ARTIRIR

Standard Chartered Ekonomisti Carla Slim, 25 Nisan’daki Para Politikası Toplantısı’nda geç likidite penceresi (GLP) borç verme faizinde 50 baz puan artırım beklediğini, 24 Haziran’daki erken seçim öncesi Türk Lirası’nın istikrarının kilit öneme sahip olmasının bu beklentiyi desteklediğini söyledi.

Slim, seçim öncesinde liranın cazibesinin korunmak isteneceğini ve reel faizlerin pozitif bölgede kalmasının tercih edileceğini öngördü.