PİYASALAR

Nisan'da borsa bunlara bakacak

Borsa İstanbul'da Nisan ayı stratejilerinin odak noktası

Paskalya tatillerinin bitmesiyle hisse senedi piyasalarında Nisan ayı stratejileri konuşulmaya başladı.

Nisan'da Fed'in toplantısı bulunmazken Avrupa Merkez Bankası (AMB) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplantıları izlenecek.

Öte yandan 11 Nisan’da ABD'de Halkbank eski genel müdür yardımcısı Hakan Atilla’nın ceza duruşması da yurtiçinde takip edilecek gündem maddeleri arasında.

Stratejistlerin Nisan ayı raporlarına bakıldığında teşvik beklentisinin takip edildiği görülüyor. Öte yandan Borsa İstanbul (BIST) 100 endekste yükselişin devamı için koşul seviyeler takip ediliyor.

YENİ ZİRVE İÇİN S&P500'DE 2.800 PUAN AŞILMALI

S&P 500 endeksinde 2.800 ve Dow Jones Industrial'da 25 bin 400 puan seviyelerini kritik olarak gören Deniz Yatırım, bu seviyeler aşılmadıkça BIST100'de yeni zirve beklemiyor. Kurumun strateji raporunda, "Bahse konu seviyelerin aşılmadığı tüm fiyatlama senaryolarında öncelikle sıkışma, devamında ise aşağı yönde baskılanma durumu gündeme gelebilir. Buradan hareketle, sıkışmanın öne çıktığı durumda BIST 100 endeksi için de 120 bin puan seviyesinin aşılması güçleşecektir. 113 bin-116 bin aralığındaki sıkışmanın kırılımı 110 bin veya 120 bin seviyeleri üzerindeki yeni dönemin kapısını açabilir" denildi.

TEŞVİK BEKLENTİSİ OLAN HİSSELER ÖNE ÇIKIYOR

Kurum, Nisan ayı boyunca yatırım teşviği beklentisi olan hisse senetlerinin ön planda olabileceğini de vurgulayarak şöyle dedi:

"Hükümet, yakalanan büyüme trendini destekleyecek, cari açığın düşürülmesine katkıda bulunacak ve istihdamın artırılmasını sağlayacak projelere, çeşitli yayın organlarına göre 100-130 milyar TL arasında bir büyüklüğe sahip bir yatırım teşvik paketi açıklama hazırlığında. Daha önce 29 Mart’ta açıklanması beklenen teşvik kapsamı, program değişikliğinden dolayı Nisan ayına ötelenmiş oldu. Enerji, haberleşme, savunma sanayi, otomotiv, petrokimya, sağlık, madencilik ve tarım teknolojileri sektörlerini kapsaması beklenen yatırım teşvikleri, bu sektörlerde faaliyet gösteren şirketleri Nisan ayında ön plana çıkarabilir."

Anadolu Yatırım da teşviklere dikkat çekerek, "Teşvik alan şirketlerin ise yakın zamanda kamuoyu ile paylaşılması bekleniyor. Şirketlerin açıklanması hisse bazında hareketleri öne çıkartabilir." dedi.

Kurum, Nisan ayı stratejisinde BIST100 için 115 bin ve 117 bin seviyelerine dikkat çekti. Raporda, "Endekste tepkilerin devamı için 115 bin seviyesi üzerinde yerleşme sağlanmalı. Bu ay için önemli direnç noktası olarak belirlediğimiz 117 bin 500 üzerine yerleşme için faizde ve kurlarda geri çekilme devam etmeli. Faizler ve kurlar desteklemezse yükselişler kar realizasyonu için kullanılmaya devam edilecek." denildi.

SÜPER TEŞVİK PAKETİNE GİREBİLECEK 31 BIST ŞİRKETİ

 

AYIN İLK YARISINDA VOLATİLİTE YÜKSEK SEYREDEBİLİR

Öte yandan Nisan'da volatilite artışı da startejistlerin takip ettiği noktalar arasında. Bu açıdan Gedik Yatırım, stratejisini ayın ilk yarısında korumacı, ikinci yarısında sürprize açık olunması şeklinde konumlandırdı.

Kurum, görüşlerini şu ifadelerle paylaştı:

"Nisan ayının ilk yarısına biriken kritik gündem maddeleri nedeniyle volatilitenin yüksek seyredeceğini düşünüyoruz. Bu nedenle ayın ilk yarısında önceliğin eldeki mevcudu korumaya verilmesi ve fırsatlar oluştukça kısa vadeli gün içi fırsatlara odaklanılması gerektiğini değerlendiriyoruz. Başta da ifade ettiğimiz gibi bu dönemi problemsiz atlatabilirsek BIST’teki mevcut çarpanların ve dolar bazındaki değerlemelerin, TL’de ise son kayıplarla birlikte artan ıskontonun yabancı için cazip olacağını düşünüyoruz."

PİYASANIN AJANDASINDA NE VAR?

Borsa, 11 Nisan'da Şubat ayı Türkiye ödemeler dengesi verisini, Hakan Atilla için nihai kararı ve ABD Mart ayı TÜFE verisini bir arada izleyecek. 25 Nisan'da TCMB kararı, 26 Nisan'da AMB kararı izlenecek ve 27 Nisan'daki ABD ilk çeyrek büyüme verisinin birinci okumasından sonra ayın son günü TCMB'den 2018'in ikinci enflasyon raporu alınacak.

TEMETTÜ VERİMİ EN YÜKSEK 20 HİSSE
 

GRAFİKLER NE GÖSTERİYOR?

2017 yılını 115 bin 333'ten tamamlayan BIST100 endeksi Ocak ayında yüzde 5,37'ye ulaşan yükselişle 121 bin 531'e kadar yükseldikten sonra 2018 ilk çeyreğin ilk ayını 119 bin 528'den yüzde 3,63 kazançla tamamladı. Şubat ayında ise 112 bin 503'ü test ettikten sonra yüzde 0,5 değer kaybıyla 118 bin 840'deki kapanışla Mart ayına girdi.

Endeks, Mart'ta 113 bin 426'yı gördü ve 114 bin 930'dan kapanışla yüzde 3,3 değer kaybetti. Ocak'taki tarihi rekordan sonra aylık zirveler de geriledi, Şubat'ta en yüksek 120 bin 894 ve Mart'ta en yüksek 119 bin 114 görüldü.

BIST100 endeksi son 5 yılda üst üst Nisan ayını pozitif kapattı. Endeksin son 5 yıldaki Nisan ayı getiri ortalaması yüzde 4 oldu. En yüksek değer kazancı yüzde 6,4 ile 2013'ün Nisan ayında kaydedilirken en düşük değer kazancı yüzde 0,2 ile 2013'ün Nisan ayında kaydedildi.

İLK ÇEYREK BİLANÇOLARI İÇİN SON TARİH