Merkez'den dövizde yeni hamle
Merkez Bankası uzlaşmalı vadeli döviz satımını artırıyor, döviz kuru nasıl etkilenecek? İhaleler ne amaçlıyor?
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk Lirası uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalelerine ikinci çeyrekte de devam ederken sisteme sağlanan döviz likiditesi artacak.
Toplam TL uzlaşmalı vadeli döviz satımı ilk çeyrektekinden 2,9 milyar dolar daha fazla olacak.
Ekonomistler döviz kurunda sadece bu aksiyona bağlı önemli bir hareket yaşanmasını beklemiyor.
TCMB'nin internet sitesinde paylaştığı 2018'in ikinci çeyreğinde yapacağı TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihaleleri takvimine göre toplam 10,6 milyar dolar tutarında TL uzlaşmalı vadeli döviz satımı planlanıyor.
İlk çeyrekteki TL uzlaşmalı vadeli döviz satımı 7,7 milyar dolardı. 30 Mart 2018 itibari ile stok tarafındaki miktar da 4 milyar dolara yakın.
Böylece TCMB yılın ilk yarısında toplamda 18,3 milyar dolarlık ihale gerçekleştirmiş olacak.
DÖVİZ KURU NASIL ETKİLENİR?
Konuya ilişkin olarak Business HT'ye değerlendirmelerde bulunan Ekonomist Gizem Öztok Altınsaç, ihale miktarının artmasının piyasanın son dönemde net bir şekilde beklediği bir aksiyon olduğunu belirterek "Kur tarafında yalnızca bu aksiyon kaynaklı bir hareketin çok söz konusu olacağını düşünmüyorum." dedi.
Altınsaç, "Geçtiğimiz haftanın son iki gününde TL'de gördüğümüz hareketin daha çok dönem sonu pozisyon dengelenmesi olduğunu düşünüyorum. Kısa vadeli geri çekilmeleri dönem dönem görebiliriz. Fakat TL'nin son dönemde bu denli değer kaybetmesinde rol oynayan faktörlerde değişiklik olmadığı müddetçe kalıcı bir değer kazancı beklememek lazım. En yakın vadede enflasyon ve cari açık verisi gelecek, her ikisinde de en azından bu dönemki verilere dair olumlu bir beklenti bulunmuyor." ifadeleriyle görüşlerini paylaştı.
"İHALELERİN ASIL AMACI"
Ekonomist Altınsaç, ihalelerin amacının özel sektörün kur riski yönetimini desteklemek olduğunu belirterek şöyle dedi:
"Bu ihalelerin amacı genel olarak döviz piyasalarında derinliği sağlamak bankalar aracılığı ile özel sektörün kur riskini etkin yönetmesine katkıda bulunmaktır. Fakat geldiğimiz süreçte bu yöntemle bankaların ne kadar arbitraj yaptığını ve özel sektörün bu sistemden ne kadar yararlandığını bilemiyoruz. Dolayısıyla döviz piyasasında derinliği artırmakla beraber, tam amacına hizmet edip etmediği de net değil."
HAFTADA ÜÇ GÜN YERİNE HER GÜN
İhalelerde vade 1, 3 ve 6 ay olarak devam ederken toplam döviz satım miktarındaki artış 150 milyon dolar olan 1 ay vadeli ihaledeki gün sıklığının artmasından geliyor.
Daha önce sadece Pazartesi, Salı ve Perşembe günü olmak üzere haftada 3 gün düzenlenen 1 ay vadeli ihaleler artık her gün düzenlenecek.
KASIM AYINDA BAŞLADI
Merkez Bankası 20 Kasım 2017'de reel sektörün kur riskine karşı koruma sağlaması amacıyla Türk Lirası uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalelerine başlamıştı.
Saat 16:00'da TCMB piyasa veri dağıtım sistemi aracılığı ile duyurulan ihaleler 15 dakika sürüyor. İhaleye miktar ve vadeli kuru içerecek şekilde teklif atılıyor. Vadeli kur teklifleri en yüksekten en düşüğe göre sıralanıp, ihale tutarından kesiliyor. Sonuçlar ihale kesildikten 15 dakika sonra açıklanıyor. İhaleye gelen toplam teklifler, ihale miktarını aştığı takdirde, miktar oransal olarak dağıtılıyor Bankalar, vade süresince TCMB nezdinde vadesi gelmemiş döviz pozisyonlarının yüzde 2,5'i oranında teminat bulundururken işlemlerin ve teminatların değerleri TCMB gösterge niteliğindeki döviz satış kuru kullanılarak günlük olarak belirlenip, fiyat ve kur hareketleri gibi nedenlerden dolayı ilave teminat istenebiliyor.