PİYASALAR

Kripto Masası: Bitcoin'de bant oyunları

Bitcoin bir iyi bir kötü haberlerle binlerce dolarlık aralıkta dalgalanırken teknik analizde görüntü değişmiyor.

TEKNİK ANALİZ: BITCOIN'DE BANT OYUNLARI

Bitcoin'de yukarı ataklar teknik analizde yönün yeniden yukarı döndüğü tezini üretemezken, fiyatlama düşen kanala geri döndü. Şimdi kripto piyasasının alt desteklerde vereceği reaksiyonlar önemli olacak.

Daha önce dikkat çekilen yüzde 23,6 Fibonacci geri çekilme seviyesinin test edildiği gün başlayan tepkide, 18 Aralık'ta 19 bin 511 dolar olan tarihi zirvenin görülmesini başlangıç alan ve 6 Şubat'ta 5 bin 922 dolar dibine alt bandında ev sahipliği yapan, teknik analizde düşüş eğilimini takip etmeye yarayan düşen kanalın üst bandı aşılsa da yukarı atakların yükseliş trendini teyit etmesi için koşul görülen Ichimoku Kinko Hyo'nun grafikte koyu lacivertle gösterilen bulutu geçilememişti.

Gelinen noktada Bitcoin fiyatlaması 9 Mart'tan gelen son çabası da başarısız olunca yeniden düşen kanalın içine dönerek satıcıların hakimiyetini yansıtıyor.

Fiyat hareketi esaslı teknik analiz yöntemine göre bundan sonra iki destek seviyesi öne çıkıyor; 200 günlük ortalamanın bulunduğu 7 bin 300 dolar ve 18 Aralık'taki büyük düşüşe ait frenaj izinin bitimindeki 6 bin 500 dolar.

5 Mart'ta 11 bin 671 dolardan başlayan son düşüşün sona erdiğini teknik açıdan savunabilmek için bu seviyelerde tutunma eğiliminin görülmesi gerekiyor. Böyle bir durumda 6 Şubat'taki 5 bin 922 dolar dip seviyesinden alınarak yeni bir yükselen kanal dahi çizilebilir ve daha düşük bir açıyla yeni bir yükselen trend olasılığı mümkün olabilir.

Aksi halde Bitcoin'in katılımcı hesap sayılarının kırılma yaşadığı ve işlem hacminin Çin'den çıkıp dünya geneline yayıldığı son 1.5 yıllık dönemde ilk kez 200 günlük ortalama altında fiyatlama yaşanacak.

200 günlük ortalama ABD hisse senedi piyasalarının endekslenmesiyle başlayan teknik analiz tarihi boyunca etkin fiyatlamaların neredeyse tamamında önemli bir filtre özelliğine sahip; ani-hızlı-büyük yükselişler istatistiksel olarak 200 günlük ortalama üzerinde gerçekleşiyor, ani-hızlı-büyük düşüşler de 200 günlük ortalama altında gerçekleşiyor. Yani, 200 günlük ortalama altında ihtimaller boğalar yerine ayılar lehine çalışıyor.

Bununla birlikte 6 bin 500 dolar dibinin altına olası sarkma Bitcoin'in büyük düşüşünden sonra izlemeye alınan Fibonacci seviyelerinin anahtarının da değişmesini gerektirecek.

İş buralara gelmez de tutunma sağlanırsa ilk aşamada şu anda direnç konumundaki yüzde 23,6 Fibonacci geri çekilme seviyesinin geçtiği 9 bin 600 dolar seviyesi önemli. 9 bin 600 dolar üzerine yerleşmede şu anda bulutun içinden geçen 50 günlük ortalama takip edilebilir.

Bu durumda 11 bin 700 doların ev sahipliği yaptığı çift tepe direnci teknik analizde belirleyici önem taşıyor olacak. 11 bin 700 üzerinde de artık yükselişin trende döndüğünden söz edebilmek için Fibonacci sayısı olmasa da Dow Teorisi'nden ödünç alınmış olan yüzde 50 geri çekilme seviyesinin üzerine yerleşmiş bir fiyatlama gerekli.

Yüzde 50 geri çekilme seviyesinin 19 bin 511'den gelen düşüşte düzeltilmiş çalışmada karşılığı ise yaklaşık olarak 13 binde.

Grafikte 26 ve 12 günlük üssel ortalamalar arasındaki farkı yansıtan MACD, 8 Mart'tan beri negatif sinyal üretiyor.

14 günlük periyotta Bitcoin'in önceki güne yükseliş mi yoksa düşüş mü yaşadığına bağlı olarak artan/azalan ve böylece Bitcoin'in kısa vadeli dönemsel eğilimini izlememizi sağlayan (Göreceli Güç Endeksi) RSI göstergesi de 7 Mart'tan beri 50 referans seviyesinin altında.

*Fırat Bora Taş - Business HT Editörü

BİTCOİN'DE ŞİMDİ NEREYE?

 

BITCOIN NE KADAR?

2017'nin son ayında 20 bin dolar seviyesine dayanan ve Şubat başında 5 bin 900 dolar seviyesine kadar geriledikten sonra 11 bin 700 dolara tepki veren Bitcoin'deki inişli çıkışlı değerleme devam ediyor.

Dünyanın en yaygın kullanımlı kripto parası, bugün şu sırada 7895 dolar ile bir ay aradan sonra yeniden 8000 doların altında, düne göre 410 dolar düşüşte.

KRİPTO PARA PİYASASINI VURACAK YASAK KARARI