PİYASALAR

Enerjisa'nın ortağından stratejik satın alma

Enerjisa'nın hissedarı Almanya'da Innogy SE şirketini alıyor.

Enerjisa’nın ortağı Alman EON SE rakibi RWE AG’nin enerji şirketi Innogy SE’yi satın almayı kabul etti. Anlaşma Innogy’yi yaklaşık 22 milyar euroda (27,1 milyar dolar) değerledi, borçları da hesaba katıldığında değerleme 43 milyar euroyu buluyor.

Anlaşma sonucu EON enerji dağıtıma odaklanan bir şirket haline gelirken RWE, EON ve Innogy’nin yenilenebilir enerji işkolunu devralacak.

Hisse ve varlık takasını da içeren anlaşmayla EON, Innogy’deki yüzde 76,8’lik RWE hissesinin sahibi oluyor. RWE ise yüzde 16,7’lik EON hissesinin sahibi olacak.

Anlaşma nakit transferi de öngörüyor. Anlaşmaya göre EON, Innogy’nin azınlık hissedarlarına 5 milyar euro ödeyecek. RWE ise EON’a 1,5 milyar euro ödeme yapacak.

RWE aynı zamanda EON’un iki nükleer santraldeki azınlık hissesine sahip olurken, Innogy’nin doğalgaz depolama ve Avusturya enerji tedarik şirketi Kelag’daki hissesini de alıyor.

Almanya Kuzey Ren Vestfalya eyaleti başbakanı Armin Laschet, "Bu anlaşma bize uluslararası piyasalarda iki güçlü şirket sağlıyor" diye konuştu.