PİYASALAR

2 Fed yetkilisinden 2018 sinyalleri

Chicago Fed Başkanı Charles Evans ve Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, 2018'e ilişkin para politikasına yönelik açıklamalarda bulundu.

İki Fed yetkilisi, 2018'de para politikası patikasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, 2018'de kademeli faiz artışlarının uygun olduğunu belirtirken, Chicago Fed Başkanı Charles Evans da 2018'de üçten az faiz artışından yana olduğunu söyledi. 

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, ABD’nin resesyona yakın olduğu gibi bir endişesinin olmadığını dile getirdi. Mester sözlü yönlendirme politikasında iletişim değişikliği önerdiğini belirtti.

Mester, "Fed daha açık iletişimle hanehalkları ve işletmelerin daha iyi ekonomik ve finansal kararlar vermelerini sağlayabilir" diye konuştu.

Mester faiz kararı metinlerinde daha az ekonomik veri, daha çok genel ekonomik ve finansal durum değerlendirmesi olması gerektiğini söyledi. Mester her Fed üyesinin, faiz beklentisine ek olarak farklı ekonomik projeksiyonlarının isim vermeden çeyreklik dönemde yayınlanabileceğini önerdi. 

TÜRKİYE'DE FOREX 10 YIL ÖNCESİNE DÖNDÜ
 

Mester, "Üyelerin büyüme, işsizlik ve enflasyon projeksiyonlarının görülmesi uygun olur. Kişisel olarak finansal istikrarı para politikası hedefinin bir parçası olarak eklememiz gerektiğini düşünmüyorum. Maliye politikası kaynaklı daha fazla yukarı yönlü risk var. Maliye politikası önümüzdeki 2 yılda büyümeye çeyrek ila yarım yüzde puan katkı yapar" dedi. 

EVANS: 2018'DE ÜÇTEN AZ FAİZ ARTIŞINDAN YANAYIM

Chicago Fed Başkanı Charles Evans piyasaların güçlü ekonomiyi yansıttığını söylerken, güvenli varlıklara oluşan taleple uzun vadeli faizlerin düşüş gösterdiğini belirtti.

Evans "Aralık’ta faiz artışından yana değildim, benim patikamda bu yoktu. Bu yüzden üçten az faiz artışının uygun olabileceğini düşünüyorum. Enflasyonun gerçekten yükseldiğini görene kadar 2018 için öngördüğüm patikadan bir faiz artırımını çıkarabilirim. İşsizlik oranı geçen seneki gibi düşer ve enflasyon yeterince yükselmezse bu, kafa karıştırıcı bir durum olur; üstünde düşünmemiz gerekir." diye konuştu. 

TİLLERSON: SURİYE'DE SINIR GÜCÜ PLANI YOK