PİYASALAR

6 trilyon dolarlık fondan jeopolitik risk analizi

BlackRock'ın jeopolitik risk endeksi üç yılın zirvesinde ancak endişeye gerek yok

6 trilyon dolara yakın portföyüyle dünyanın en büyük fon şirketlerinden biri olan ve 1,7 trilyon dolarlık varlığı çeviren BlackRock'a göre dünyada jeopolitik riskler üç yıla yakın bir sürenin yüksek seviyesinde.

Ancak ekonomik veriler iyi geldiği sürece endişeye gerek yok.

BlackRock'ın jeopolitik riskleri ölçtüğü endeks Mart 2015'ten bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Fonun küresel yatırımlar baş stratejisti Richard Turnill, gelinen seviyelerin 2017'nin başında henüz sadece ABD başkalığına seçilen gayrimenkul milyarderi Donald Trump'ın seçim zaferi, Fransız seçimlerinin sonuçları ve sert Brexit'in fiyatlandığı günlerin çok üzerinde olduğuna dikkat çekti.

Öte yandan Turnill, bu seviyelerin Kırım krizi, Arap Baharı ve Euro Bölgesi'nin dağılacağı endişelerinin yaşandığı zirvelere göre ise düşük olduğunu belirtti.

Stratejiste göre ekonomik görünümdeki güçlü duruş şu anki jeopolitik risk birikiminin riskli varlıklardaki boğa trendini bozmasını engellemeye yeterli.

Turnill, "Yatırımcılar şirket karlarındaki artış, güçlü istihdam piyasası ile Washington'da vergi reformunun hisse senedi fiyatlarına etkisine odaklanmış durumda." dedi.

BlackRock'ın temel senaryosunda 2018'de jeopolitik risklerin piyasalardaki risk-on modu kısa süreli dalgalanmalar dışında bozmayacağı varsayılıyor.

Dünyanın en büyük hedge fonu Bridgewater'ın yöneticisi Ray Dalio ise olası bir resesyonun ABD'yi birbirine düşürebileceği uyarısında bulunmuştu.

DÜNYANIN EN BÜYÜK HEDGE FONUNDAN ÇATIŞMA UYARISI