Kutman'dan Global Yatırım'ın yol haritası
Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman yatırım planları hakkında konuştu.
Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, 3-4 ana sektöre odaklanacaklarını söyledi.
Kutman, BloombergHT yayınında yeni yatırım planları hakkında konuştu.
2017 sizin için nasıl geçiyor?
Biz stratejik kararımıza göre 3-4 ana sektöre konsantre olacağız. Bunlardan bir tanesi limancılık. Limanlarda aslında iyi gittik fakat Türkiye'deki kruvaziyer limanlarımızın performansı maalesef beklentilerin altında oldu. Yurtdışı kruvaziyer limanlarımız çok çok başarılı geçti. Kruvaziyer limanda büyümemiz yüzde 8-9 civarında. Enerji alanında iki kolumuz var; biyokütle ve güneş enerjisi diğeri de gaz şirketimiz. Gaz şirketimiz nispeten başarılı bir yıl geçirdi. Biyokütle tarafında da çok şükür vaktinde YEKDEM tarifesine girdik, dolayısıyla Türkiye'de ilk pamuk sapıyla üretilen yakacak olan biyokütle santralini devreye soktuk. Şu anda 17,5 megawatt civarında, amacımız önümüzdeki 2 sene içinde 250 megawatt'a çıkmak.
Yakın gelecekte liman yatırımlarında hedefleriniz neler?
14-15 limanla 8 ülkede faaliyet gösteriyoruz. Bundan sonraki hedefimiz Amerika'lar denen bölge. Orada şu anda 4 tane limana teklif verdik, bir tanesi özel sektör teklifi, bizim için çok önemli bir liman ve hakikaten bir Türk olarak o limanı almayı becerirsek ve oraya Türk bayrağını çekebilirsek, dünyada ses getirecek ve şu anda Türkiye'nin algısını düzeltecek önemli bir adım olacak. Ayrıca Karayiplerde, Bahamalar'da, Porto Riko'da ve Belize'de limanlara bakıyoruz. Global Ports Holding artık yurtdışında tanındı. Cebelitarık hükümeti bizi davet edip bir limanı nasıl düzeltebileceklerini sordu.
Türkiye'nin kruvaziyer limancılıkta rekabet gücü nasıl? Ülkeye yeni limanlar kazandırılmalı mı?
İstanbul'a bir liman yapılması önemli. Zaten zannediyorum ki bu konuda Ulaştırma Bakanlığımızın bazı adımları var. İstanbul'a mutlaka büyük gemilerin yanaşacağı, 6-8 gemi yanaşacak şekilde bir liman olması gerekiyor. İstanbul'a senede 1-2 milyon yolcu gelip, İstanbul turizmine ve ekonomisine 3-5 milyar dolar arası katkı yapması işten bile değil. Ve bunu bir an önce yapmamız lazım. Çünkü Pire'yi Çinliler aldı, Cosco aldı, ve kruvaziyer ayağına 130 milyon dolarlık bir yatırım yapıyorlar, bizim de bir an önce bunu yapmamız lazım. Türkiye'de de bir ihale açılırsa liman konusunda ilgilenmenin de ötesinde almak için her şeyi yaparız.
Siz bir ortaklık kurdunuz ve sermaye artırımına gittiniz, detayları sizden dinleyebilir miyiz?
Bizim Global Liman'nın halka arzla sermaye artırımının arasında 1,2-1,3 milyar TL civarında para geldi, bu bize yeterli olurdu fakat şimdi bize ortak olan kurum Centricus var. Bize yeni kapılar açacak otaklıkla strateji değişikliğine de gittik. Mesela gayrimenkul sektöründe azalacağız veya satacağız. Konsantre olacağımız 3-4 sektör kalacak.
Centricus bize açtığı kapılar arasında Soft Bank de var. Soft Bank, 100 milyar dolar civarında, dünyada bugüne kadar çıkmış en büyük fon "Vision Fund"ı çıkardılar. Ortakları arasında Suudiler, Abu Dabililer, Singapurluların yanı sıra Foxconn ve Qualcomm var. Fonun yatırımları "300 sene sonraki bir dünya" hayal edilerek yönetiliyor.
Bunlar hem Hindistan'da hem de Suudi Arabistan'da çok büyük güneş santralleri kuruyorlar. Biz de Türkiye'de 3 bin megawatt ile başlayıp, 10 bin megawatt'a çıkacak baterisi olan bir güneş santrali mutlaka yapmak isteriz. Bu doğrultuda görüşmeler, yakın zamanda başlayacak. Eğer kapı açılırsa biz Soft Bank Enerji ile beraber gerekli girişimleri ve hiçbir destek de almadan bu yatırımı yaparız.
Biomass enerjisinde de iki senede 250 megawatt'a çıkmayı hedefliyoruz. Türkiye'nin en büyüğü olacak inşallah. Finansman içinde EBRD ile ön görüşmeleri yaptık. Urfa, Mardin, Söke'de iki biomass santrali devreye girdi. Diğerleri de devreye girecek.
Bunun haricinde de artık biraz teknolojiye yönelmenin vakti geldi. Benim eski ortağım Facebook'un ilk yatırımcılarındandı. Ama tabii ana yatırım alanlar altyapı,limanlar, enerji ve fon yönetimi.
Kur riskini nasıl yönetiyorsunuz?
Biz şirket olarak şanslıyız ama vatandaş Mehmet olarak şanssızım; çünkü bütün gelirlerimiz Dolar veya Euro, giderlerimizin çoğuda Türkiye'de TL cinsinden. Açıkçası kurun çıkması işimize geliyor. Ama bir ekonomiye şirket bazında bakmak çok yanlış olur. Ekonomiye genel toplam bazında bakarsak burada önemli olan kurun çıkmasından ziyade, volatilitesi. Volatilitenin mutlaka sakinleşmesi gerekir.
Dünyada da volatilite artıyor, çünkü dünyada çok fazla para var. Bu para bolluğu da azalacak gibi değil. Üç ya da beş sene daha devam eder.
Ben Türkiye'nin 2018'i oldukça iyi bir yıl olarak geçireceğini düşünüyorum. Ekonomiye özellikle orta ve uzun vadede katkı sağlayacak sektörlerdeki büyüme çok önemli. Sadece garyimenkulle büyüyemeyiz. Bu, geçici bir büyümedir. Üretime katkısı olan sektörlere girmemiz lazım. Bunların başında tabii ki teknoloji geliyor. Teknolojide çok büyük adımlar atabilir.
SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, "Mega halka arzlar gelecek" demişti. Bu halka arzların piyasaya etkisi nasıl olur?
Bugünlerde halka arz kolay değil, ama her şirketin bir değeri vardır. Bugün 10 lira olan bir şirketi 5-6 liraya satabilirsiniz ama önemli olan 11-12 liraya satmaktır. Önemli olan Türkiye'deki sermaye piyasaları kriterlerini yurtdışı ile çok rahat entegre edebilmek. Mesela gönül isterdi ki Global Liman'da İstanbul'da da olalım aynı zamanda fakat mevzuatlar uyuşmadı. Olabilir neden olmasın ama bu dönemde 10 liralık mal 6-7 liraya gider. Benim şirketim olsaydı yapmazdım. Bahsettiğiniz şirketlerin halka arz tarihleri gelecek yılın ilk veya ikinci çeyrekleridir. Burası 1 trilyon dolarlık ekonomi. Yabancının ilgisi hiçbir zaman geçmez. Uzun dönemde doğru şirketlere her zaman yatırım gelecektir.