PİYASALAR

Hesse: "Yatırımcı faizlerin artacağını görmek istiyor"

Berenberg Gelişen Piyasalar Stratejisti Carsten Hesse'den TL ve TCMB analizi

Yabancı analistlerin Türk Lirası'ndaki satış dalgası ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) duruşu üzerine değerlendirmeler devam ediyor.

Bloomberg HT canlı yayınına katılan Berenberg Gelişen Piyasalar Stratejisti Carsten Hesse, dövizin TL karşsındaki üçlü rekorunu Merkez'in seçimlerine dayandırdı.

Hesse, "Yatırımcılar TCMB'nin bağımsız olduğUnu, daha şahin tavırlı bir para politikası izleyeceğini ve faizlerin artacağını net bir şekilde görmek istiyor" dedi.

Hesse, siyasilerden gelen her türlü müdahalenin de olumsuz ektki yaptığını, doları TL karşısında daha fazla yükselttiğini söyledi. Stratejist, "Türkiye'de faiz de enflasyon da yüzde 12 seviyelerinde yani reel getiri sıfıra eşitlenmiş durumda ve bu da yatırım yapmak için çok düşük kalıyor. TCMB'den net bir mesaj gelmediği sürece TL değer kaybetmeye devam edecek" dedi.

"MERKEZ BANKASI ARALIKTA FAİZ ARTIRIR"

TL'DE DEĞER KAYBI NASIL TERSİNE DÖNER?

Bununla birlikte Hesse, Türkiye'nin Avrupa ve bir süredir ABD ile siyasi fikir ayrımında olduğuna dikkat çekerek bu durumun o ülkelerin yatırımcılarının Türkiye'ye yatırım yapmasını engellediğini ifade etti ancak bu durumun yeniden değişebileceğini de vurguladı:

"Türkiye tarihsel olarak çok yüksek  cari açık sorunu olan bir ülke ve bunu hep sıcak parayla finanse etti. Şu an bu girişiler de yok ama durum hızlı şekilde değişebilir. Daha önce de TL'nin hızlı değer kaybettiği dönemleri gördük. Eğer hem siyasilerden hem de Merkez'den olumlu yorumlar gelirse TL yeniden iyi seviyelere gelebilir"

ASH: "MERKEZ'İN SON HAMLESİ TAMAMEN ŞAKA"
YABANCININ GÖZÜ TÜRKİYE'NİN YÜKSEK FAİZİNDE