BDDK Başkanı'ndan OTAŞ kredisi açıklaması
BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben OTAŞ'ın kredisi ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, "Bankalardan OTAŞ'la ilgili bir talebimiz olmadı. Kimseye kıyak geçtiğimiz yok." dedi.
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Akben, Oger Telecom'un Türkiye birimi OTAŞ'ın kreditörlerine geri ödemelerini yapamaması dolayısıyla kredinin takibe alınmaması için bankalara talep iletmediklerini söyledi.
Akben, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Kredilerle ilgili genel yaklaşımımızda ödemelerde aksamalar olduğunda bunları yapılandırmaları noktasında genel bir müsaade ve çerçevemiz bulunuyor. Türkiye'nin şu anda içinde bulunduğu şartlardan dolayı herhangi bir gecikme olduğunda bunları bankalar yapılandırabilirler, ödemeleri ona göre ayarlayabilirler."
Akben, "Bugün geçen bir haberde maksadını aşan bir ifade kullanılmış. Bankalardan OTAŞ'la ilgili bir talebimiz olmadı. Kimseye kıyak geçtiğimiz yok. Biz ülkemizin menfaatlerini düşünerek hareket ederiz. Hazine konuyla yakından ilgileniyor. Biz de takip ediyoruz." diye konuştu.
Kredinin takibe geçilmesinin, batmış ya da batacak bir firmanın haczedilmesini gerektirdiğini dile getiren Akben, "Karşıda batmış bir firma yok, çalışan bir firma var. Yapılandırma müsaadesi turizm kredilerinde de diğerlerinde de var. Bankanın şirketin kredisini tahsil edemeyeceği yönünde bir beklentisi varsa zaten gereğini yapacaktır. Bize sormalarına gerek yok zaten takibe geçebilirler." bilgisini verdi.
Reuters haber ajansı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben'in, Oger Telecom'un Türkiye birimi OTAŞ'ın 2013 yılında aldığı ancak geri ödemelerini yapamadığı 4,75 milyar dolar büyüklükteki kredinin takibe almamaları için bankalara talep ilettiklerini söylediğini aktarmıştı.
BUGÜN YAYINLANAN YÖNETMELİK TTK İLE İLGİLİ
Ayrıca, BDDK'nın bugün Resmi Gazete'de yayımlanan "Bankaların bi̇rleşme, devi̇r, bölünme ve hi̇sse deği̇şi̇mi̇ hakkında yönetmeli̇kte deği̇şi̇kli̇k yapılmasına dai̇r yönetmeli̇k"te bölünme sözleşmeleri ile bölünme sözleşmeleri sonrası işlemlere ilişkin bazı maddelerde yer alan "bölünen bankaya ve banka ortaklarına verilecek hisseler" ifadesinden "bankaya" kelimesinin çıkarılmasına ilişkin Akben, "Türk Ticaret Kanunu'nda buna müsaade edildi. Biz de Türk Ticaret Kanunu'na uyumla ilgili bir düzenleme yaptık. Böylece bankalar bölünmelerini Türk Ticaret Kanunu kapsamında gerçekleştirebilecekler." şeklinde konuştu.