PİYASALAR

5 bin tonluk Sırp eti kavgası

Kasapların ucuz et tepkisi büyüyor

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ithal edilen ucuz kırmızı etlerin satışına, belirlenen iki market zincirinde başlandı.

Vatandaşlar bu etlere yoğun ilgi gösterirken, kasapların işinin yarı yarıya düştüğü belirtiliyor.

En çok dikkat çeken tepki ise Sırbistan'dan Türkiye'ye gelmesi planlanan 5 bin ton lop ete oldu.

Kasapların işinin yarı yarıya düştüğünü vurgulayan Samsun Kasaplar Odası Başkanı Ömür Şen ise "Vatandaşımız zaten bunalım içerisinde. 1 TL'nin hesabını yapar duruma geldik. Burada da 10-15 TL gibi bir fark konusu. Sırbistan'dan gelen kuşbaşı etler 31 TL, kıyma ise 29 TL'den satılıyor. Bu çok haksız bir rekabet. Sırbistan'dan gelen et şoklanmış bir şekilde ülkemize giriyor. Bu etin ayrıntısını bilemiyoruz. 5 bin ton, 50 bin ton ithal edilerek bu iş çözülmez. Bu yeterli değil. Böyle yapılacağına yemin fiyatının düşürülmesi ve besiciye destek olunması gerekir. Üretici şu anda bitme noktasına geldi. Et üreticisi bittiği zaman biz kimden et alıp da satacağız?" diye sordu.

17 KASAP KEPENK KAPATTI

Türkiye'de bu kadar imkanımız varken ithal mal alınmasını günü kurtarma planı olarak yorumlayan Şen, "Ucuz etin piyasaya girmesiyle birlikte işlerimiz yarı yarıya düştü. Bu düşüş kasapların kapatma oranlarını da arttırdı. 2017 yılına 127 kasap ile girdik. 17 kasap bugün itibariyle kepenk kapattı. Vatandaşlarımıza, 'ucuz etin yahnisi yenmez' diyorum. Karkas etin 27 lira olduğu dönemde, etin kilosunu 29-30 liradan satma şansımız yok. Etin kilo maliyeti bize 42 lira oluyor zaten. Halkımız, ucuz diye bu etlere itibar göstermesin. Vatandaşlarımız yerli üretime destek vermek için Türk besicilerin mallarına rağbet göstersinler" şeklinde konuştu.

TARIM BAKANI'NDAN UCUZ ETTE ARTIŞ AÇIKLAMASI

"BU İŞİ NEDEN YAPALIM?"

Samsun Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Erdal Doğan ise "İthal ucuz etin piyasaya girmesi, et üreticini olumsuz etkiledi. 1 yıl boyunca hayvan gübresi temizleyip de para kazanmayacaksak, bu işi neden yapalım. İthal edilecek 5 bin ton et, Türkiye'nin ihtiyacını karşılamaz. 5 bin ton et, Türkiye'nin 1 günlük etidir. Sırbistan'ın bu 5 bin tonluk ete ulaşabilmesi için 17 bin büyükbaş hayvan kesmesi gerekiyor. 17 bin hayvanı da 2 ayda anca kesebilirler. 17 bin hayvanı kesecek hiçbir mezbahanın orada olduğunu sanmıyorum. 2 ay orada kesim yapmaları lazım ki Türkiye'nin 1 günlük etini karşılayacaklar. Bu kadar komik rakamlar varken, ithal etle uğraşılmaması gerekiyor" dedi.

SIRP ETİ KAPIŞ KAPIŞ GİDİYOR

Bu işin üreticiye, tüketiciye ve kasap esnafına faydası olmayacağını savunan Doğan, "Sırbistan'dan gelen eti incelediğimde Türkiye'nin damak tadına da göz zevkine de uyumlu değil. Ancak fiyatlar ucuz olduğu için vatandaşlar ilgi gösteriyor. Markete koyulan etler, öğlene kadar kapış kapış bitiriliyor. Bu arada küçük üreticiler, kasaplar ve esnaflar bitiriliyor"dedi.

2017 yılı sonuna kadar 350 bin büyükbaş hayvan ve 66 bin ton karkas et ithalatı yapılacak. 2018'in ilk 5 aylık döneminde ise 152 bin baş sığır ve 51 bin ton karkas et ithal edilmesi planlanıyor.ESK'ya verilen yetki çerçevesinde 2018 sonuna kadar kullanılabilecek ithalat kotası 140 bin büyükbaş, 295 bin küçükbaş ve 60 bin ton karkas et.

KASAPLAR: YOK OLMANIN EŞİĞİNDEYİZ