Torbadan telefon faturanıza indirim mi çıktı?
Telekom sektöründe tek ÖİV ve sabit oranlı telsiz ücreti uygulanması planlanıyor
Torba düzenleme Özel İletişim Vergisi'ni (ÖİV) de tek orana sabitliyor; cep telefonuyla konuşma maliyeti düşecek. Ayrıca tek oranlı telsiz ücretinin telekomünikasyon sektöründe yatırımları desteklemesi bekleniyor.
Yeni dönemde 1999 yılında Marmara Depremi ardından başlayan ve geçen 18 yılda yakaşık bir hesapla 60 milyar liraya ulaşan ÖİV de değişiyor.
ÖİV için planlanan değişiklikle yüzde 7,5'lik tek oran uygulanacak.
BUGÜN NE ÖDENİYOR?
Mevcut durumda ise yüzde 25, yüzde 15 ve yüzde 5'lik üç ayrı ÖİV oranı bulunuyor. Cep telefonu görüşmelerini kapsayan mobil elektronik haberleşmeden yüzde 25, sabit telefonlarla birlikte uydu ve kablodan verilen radyo-televizyon yayınlarından yüzde 15, kablolu, kablosuz ve mobil internetten ise yüzde 5 ÖİV alınıyor.
Yüzde 7,5 ÖİV, telefon ve televizyon için ödenen vergiyi düşürürken sadece ses kullanımında hem cep hem de sabit ev ve iş telefonu faturalarını düşürecek. İnternet için ödenen ÖİV'de ise 2,5 puan artışa neden olacak.
"SADELEŞME OLUMLU"
Garanti Yatırım Analisti Halil İbrahim Kahve, yeni ÖİV oranı için, "Sektördeki vergi oranlarında sadeleşme olarak değerlendiriyoruz bu durumu ki aslında olumlu." değerlendirmesinde bulundu.
KPMG Türkiye Vergi Bölümü Şirket Ortağı YMM Emrah Akın ise "Sistemin basitleşmesi bağlamında atılan adım son derece isabetli; ancak internet kullanım maliyetlerinde de yüzde 2,5 bir artış olacağı dikkatlerden kaçmasın." dedi.
TEB Yatırım, tek oranın uzun zamandır beklenen bir gelişme olduğunu ancak nihai oranın bilinmediğini ifade ederek, "Yüzde 7,5 oranının sektör için adil ve pozitif olduğuna inanıyoruz. Küresel bazda baktığımızda birleştirilmiş oranın üst kademe yakın, yani yüzde 15-20'ye yakın bulunduğunu görüyoruz. Türk operatörlerin ortalama oranını, mevcut gelir kompozisyonu ile yüzde 10-15 seviyesinde olduğunu hesaplarken, hükümetin yüzde 7,5 oranının uygun olduğunu düşünüyoruz." dedi.
Deniz Yatırım da benzer şekilde sadeleşmeyi olumlu karşıladı ve ekledi:
"Her ne kadar data kullanımının payı artsa da ses kullanımlarının yüksek vergisi tüketicinin ödediği ağırlıklı ortalama özel iletişim vergisi oranını yeni belirlenen oranın üzerinde bir rakama getiriyordu. Dolayısıyla potansiyel olarak kullanıcının vergi yükünün azalmış olmasını da tüketicinin kullanımı için artış potansiyeli yaratması açısından da olumlu olarak görüyoruz."
"YÜZDE 5 TELSİZ ÜCRETİ"
Telekom sektörü için değişen bir diğer vergi de frekans kullanım ücreti olarak da bilinen telsiz ücreti.
Telekom sektöründeki operatörlerin aylık net hasılatları üzerinden yüzde 5 telsiz ücreti alınması planlanıyor. Mevcut durumda bu ücret hesaplanırken frekans kullanımına göre çok değişkenli bir hesaplama yapılıyor ve yatırımlar üzerinden vergilendirme gerçekleşiyor.
Kahve'ye göre tek oranlı telsiz cüreti telekom sektöründe yatırımları destekleyecek. Kahve, "Yüzde 5 telsiz ücreti en azından öngörülebilir bir oran yatırımları teşvik edebilir şirketler ne kadar vergi ödeyeceklerini bilecekleri için belirsizlik kalkar." dedi.
TEB Yatırım, görüştükleri şirketlerin ücretlerde ufak bir artış olduğunu ancak revizyonkarın öngörülebilir ve makul bir plan getirdiğini söyediği bilgisini paylaştı. Deniz Yatırım da bu yeni uygulamayla giderlerde hafif bir artış olsa da etkinin genel itibariyle sınırlı kalabileceği görüşünde. Ayrıca kuruma göre bu kesintinin yatırımlar üzerinden değil de kazanımlar üzerinde yapılması daha adil bir yaklaşım.
ROBOTLARA VERGİ YOK
Telsiz ücreti robotlara ise tam muafiyet getirdi. M2M kısaltmasıyla bilinen Makineler Arası İletişim'de kullanım abonelikleri telsiz gideri ödenmeyecek. M2M pazarı telekomünikasyonun halen yeni yeni gelişme sağlamakta olduğu bir pazar. Deniz Yatırım, "Yeni uygulama buradaki aboneliklerin artışına bir parça pozitif katkı sağlayabilir." dedi.
TSİ 12:07'de Türk Telekom yüzde 1,87, Turkcell yüzde 0,99 değer kazanıyor. BIST ise yüzde 0,77 yukarıda.