Dolar cinsinden borçlanma durdurulamıyor
ABD dışı ülkelerin dolar cinsinden borçlanması, 2017'nin ilk çeyreğinde 10,7 trilyon dolara ulaştı. Türkiye üçüncü sırada
Dünya genelindeki devletler ve şirketler, dolar üzerinden borçlanmayı sürdürüyor. Bu hem onlar, hem de Amerikan Merkez Bankası (Fed) için sorun olabilir.
ABD dışı ülkelerde yeni dolar borçlanmaları, sıfıra takın faiz oranlarının da etkisiyle trilyonlara ulaşmış durumda. Fed'in faiz artırmayı planladığı ve doların güçlendiği bir ortamda şirketler de değeri düşen yerel para birimleriyle dolar borçlarını ödemekte zorlanıyor. Ancak bir yandan da parti devam ediyor ve Fed'in faiz artırımındaki inanılmaz kademeli hızı sayesinde dolar kuru geriliyor.
Borcun üçte biri gelişen ekonomilerin hükümet ve şirketlerine ait. Bu ülkelerde kazançlardaki volatilite oldukça yüksek, döviz kurları da dolar borçlanmasını riskli hâle sokuyor.
Bu nedenle dünya, çok yüksek oranda Fed'e bağımlı durumda. Tıpkı Fed'in de artan oranda dünyaya bağlı olduğu gibi...
* Rus iş dünyası gazetesi Vedomosti'nin kurucu editörlerinden ve the Wall Street Journal'ın eski Londra büro şefi Mark Whitehouse'un Bloomberg View için kaleme aldığı makalesinden çevrilmiştir.
** Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve BusinessHT'nin editöryel politikasını yansıtmayabilir. Ayrıca burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değil, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.