PİYASALAR

Dövizde 'gecelik' sıkışma

Gecelik kur takası faizleri bugün yüzde 6'lara kadar geriledi. Peki bu hareketin arkasında ne var?

Son günlerde para piyasasında döviz likiditesindeki yaşanan sıkışıklık farklı bir göstergeyle ortaya çıkmış durumda. 

Gecelik kur takası faizleri son dört gündür sürekli düşüş kaydediyor. Bu faizlerde bugün yüzde 6'ların altı test edildi. Faizler 100 baz puanın üzerinde gerileme gösterdi.

Bankaların likiditesi açısından alternatif bir para piyasası olan gecelik kur takası piyasasında yaşanan bu durumun bankaların yeteri kadar döviz likiditesine sahip olmamasından kaynaklandığı belirtiliyor. 

Zira bankaların yabancı para kaynakları olmadığı için gecelik kur takası piyasasındaki TL fonlara yönelemediği bir durumda bu piyasadaki faizler olması gereken seviyeden daha düşük düzeylerde gerçekleşebiliyor. Bunun karşısında, yabancı para kaynak sağlama sorununun devam etmesi durumunda gecelik kur takasında TL cinsi borç veren konumunda olanların bu piyasadaki fonlarını azaltması ve bu piyasadaki faizlerin yükselerek ele alınan iki piyasada dengenin yeniden sağlanması bekleniyor.

GAM Yatırım Direktörü Paul McNamara yaptığı değerlendirmede gecelik kur takası faizlerindeki düşüşün onshore dolar kıtlığı ile ilgili olabileceğine dikkat çekti. 

Bluebay Asset Management Stratejisti Timothy Ash ise bu durumun nedeninin yerel oyuncuların yeteri kadar döviz likiditesine sahip olmaması, Türk Lirası'nda uzun pozisyonda olmaları olduğunu belirtti. Ash'e göre gecelik kur takası faizlerinde görülen bu durum geçici bir hareket olarak değerlendirilebilir.     

Gecelik kur takası faizlerinde düşüş görülürken, Türk Lirası'nda da sert satışlar görüldü. Güne 3,41 seviyelerinde başlayan dolar/TL kuru gün içinde 3,4432 seviyelerini gördü. 

ZEYBEKCİ: KREDİ FAİZLERİ İNMELİ, BANKALARLA KONUŞACAĞIZ