Türkiye'de makine yatırımları gerilemeye devam ediyor
Türkiye'de makine yatırımları dört çeyrektir gerileme kaydediyor
Türkiye'de dün açıklanan büyüme verileri, ekonominin ikinci çeyrekte yatırım ile büyüdüğünü ortaya koydu. Bunun yanında yatırımlar içerisinde inşaatın yüzde 25'lik sıçramasına karşın makine ve teçhizat yatırımlarının bu çeyrekte de gerilemesi dikkat çekti.
Verilere göre yılın ikinci çeyreğinde makine ve teçhizat yatırımlarındaki daralma yüzde 8,6 olarak gerçekleşti. 2017 yılının ikinci çeyreğindeki gerileme ile birlikte makine ve teçhizat yatırımlarında dört çeyreklik bir düşüş kaydedildiği görüldü. Böylelikle makine yatırımlarında son dönemlerin en uzun gerileme dönemi yaşandı. Bundan önce 2011 son çeyreği ile 2012'nin 3 çeyreğinde makine yatırımlarında birbirini takip eden bir düşüş görülmüştü.
Ekonomistlerin değerlendirmelerine göre makine yatırımlarının gerilemesi büyüme verileri içinde dikkat çeken başlıklardan biri oldu.
İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, yatırımlardaki toparlanmada inşaat grubunun önemli destek sağladığını, inşaatın aksine makine-teçhizat yatırımlarının ilk çeyrekte olduğu gibi daralmaya devam etmesinin olumsuz bir gelişme olduğunu belirtti.
JPMorgan Ekonomisti Yarkın Cebeci de yatırımlardaki artışın inşaat kaynaklı olduğunu vurgularken, makine yatırımlarının gerilemeye devam ettiğini belirtti. Cebeci notunda Türkiye'deki politik belirsizliklerin özel sektörün uzun vadeli yatırımlar konusunda tedirgin etmeyi sürdürdüğünü de ekledi.
TÜRKİYE YATIRIMLARLA BÜYÜDÜ
Türkiye ekonomisi başta Kredi Garanti Fonu olmak üzere hükümetin teşvik ve desteklerinin süren etkisiyle ikinci çeyrekte yüzde 5,1 büyüdü, ekonomistler ve ekonomi yetkilileri büyümede güçlü seyrin yılın kalanında da devam edeceğini belirtiyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) zincirlenmiş hacim endeksi olarak, 2017 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5,1 arttı. Artış ekonomistlerin yüzde 5,3 olan beklentisinin hafif altında kaldı.
Verilerin ayrıntıları incelendiğinde büyümeye en büyük katkının geçen yılların aksine sabit sermaye oluşumundan geldiği görüldü. Yatırımlar yüzde 5,1'lik büyümeye 2,9 puan katkı yaptı. Bu kalemi 1,9 katkı ile hanehalkı tüketimi ve 1,7 puan ile net ihracat izledi. Devletin tüketim harcaması 0,6 stok değişimleri ise büyümeyi 0,8 puan aşağı çekti.