PİYASALAR

2008 krizini doğru tahmin eden yatırımcının yeni endişesi

"Big Short" efsanesi ABD'li yatırımcı Steve Eisman'a göre Avrupa bankaları güvenli değil

2008 krizini doğru tahmin ederek milyarlarca dolar kâra imza atmasıyla, Michael Lewis'in ödüllü kitabı "Big Short"a da ilham olan iş adamı Steve Eisman, Financial Times'a konuştu.

"Dünya kriz öncesi dönemden çok farklı bir yerde" diyen ünlü yatırımcı, "30 yıllık çalışma hayatımda küresel finansal sistemin ilk defa güvenli olduğunu söyleyebilirim" ifadesini kullandı.

Asıl endişesinin Avrupa bankalarıyla ilgili olduğunu belirten Eisman, Avrupa'da her bankanın güvende olmadığını söyledi.  

"BİG SHORT" EFSANESİNDEN KORKUTAN KEHANET

"Avrupalı otoriteler ABD'nin yaptığı gibi yapıp tehlikeyi daha önceden görmedi. Bu bir hataydı" diyen Eisman, hükümetlerin kemer sıkma politikalarının kıtanın "acı çekme" süresini uzattığını ve bu durumun, Avrupa'nın finansal sisteminin az sermaye ile çalışmak zorunda bıraktığını söyledi. 

Kasımda da The Guardian'a konuşan ABD'li iş adamı İtalya'daki geri ödenemeyen kredilerin çokluğunun endişe verici olduğunu ifade ederek, "Avrupa bitmiş durumda" demişti.

2007'de geri ödeme gücü zayıf kredi geçmişi olumsuz olan kimselere verilen kredilerin patlamak üzere olan bir balon olduğunu doğru tahmin eden ve şirketi FrontPoint Partners'ın buna göre yatırım yapmasını sağlayan Eisman'ın o dönem ki kazancı 1 milyar dolar olmuştu.

Eisman'ın bu hamlesi önce Michael Lewis'ın kitabına, daha sonra kitabın sinema perdesine uyarlaması, 2015 yapımı Oscar ödüllü "Big Short" filmine konu oldu.

Eisman'ı Mark Baum karakteriyle Steve Carell canlandırmıştı. 

HER YATIRIMCININ İZLEMESİ GEREKEN 10 FİLM