PİYASALAR

İnsanlık bir yılda tüketeceğini yedi ayda bitirdi

Tüketerek dünyanın kaynaklarının bir yıllık kendini yenileme kapasitesinin çok üzerine çıkan insanlık için "Dünya Limit Aşımı Günü" 2 Ağustos'ta

İnsanların yıllık tüketim seviyesinin yerküre kaynaklarının bir yılda kendini yenileme hızını geçmesi anlamına gelen "Dünya Limit Aşımı Günü" (Earth Overshoot Day) bu yıl 2 Ağustos'a denk geliyor.

Bu durum insan ırkının yılın geri kalanında dünyanın üretim hızından daha çok tüketeceği, yani "cepten yiyeceği" anlamına geliyor.

1986'dan bu yana ölçülen bu tarih, giderek daha erkene çekiliyor. İnsanlık, 1993'ün 21 Ekimi'nde, 2003'in 22 Eylül'ünde, 2015'in 13 Ağustos'unda ve 2016'nın 3 Ağustos'unda sınırını aşmıştı.

Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) ve Küresel Ayak İzi Ağı'nın (Global Footprint Network) ortak yayınladığı raporda yılın ilk yedi ayında ormanlar ve okyanusların emeceğinden daha fazla karbon salınımı yapıldığı ve çok fazla balık tutulduğu, çok ağaç kesildiği ve çok su tüketildiği aktarıldı.

Raporda, kömür ve petrol kaynaklı sera gazı emisyonlarının insanın ekolojik ayak izinin yüzde 60'ını oluşturduğu belirtildi.

Limit aşımını yavaşlatmak için kişilerin bireysel olarak daha az et ve yakıt tüketip, daha az gıda artığı çıkartabileceği de raporda yer aldı.