PİYASALAR

Kredi büyümesinde keskin düşüş

KGF'nin limitlerine yaklaşılmasıyla kredi büyümesinde keskin bir düşüş yaşandığı görülüyor

Bankacılık sektörüne belli bir dinamizm getiren Kredi Garanti Fonu uygulamasının limitlerine yaklaşılmasıyla kredi büyüme hızında keskin bir düşüş gözleniyor. 

Mayıs ayında KGF'nin desteği ile yüzde 45 seviyelerine ulaşan ticari kredi büyüme hızı, git gide ivmesini kaybetti ve 14 Temmuz haftası itibariyle kur etkisinden arındırılmış 13 haftalık ortalama kredi büyümesi yüzde 23 seviyelerine kadar geldi. 

Bu durum genel kredi rakamlarına da etki gösterdi. 14 Temmuz itibariyle toplam kredi büyümesi yüzde 21'ler seviyesine kadar gerileme gösterdi. 

Deutsche Bank Başekonomisti Kubilay Öztürk, raporunda KGF'nin limitlerine ulaşılmasıyla kredi büyümesinin keskin bir şekilde yavaşladığını belirtti. Öztürk,  fonlama maliyetindeki yukarı yönlü baskının azaldığını; dolayısıyla mevduat faizlerinde de hafif düşüşün yolunun açılmış olduğunu belirtti. 

Kredi Garanti Fonu internet sitesinde yer alan bilgilere göre 21 Temmuz itibariyle kredi hacmi 205 milyar TL'ye ulaşırken, kefalet hacmi de 184,4 milyar TL olarak gerçekleşti. Mart ayında Hazine destekli kefalet tutarı limiti 250 milyar TL'ye yükseltilmişti. Bu dönemden sonra bankaların kredi büyümesinde hızlı bir artış görülürken, kredi için kaynak arayan bankaların mevduata yönelmesiyle mevduat faizlerinde de yukarı yönlü bir ivme yaşanmıştı.  

BU TRADER KORKU ENDEKSİNDE HERKESİN TERSİNE GİTTİ