PİYASALAR

Yabancı gelirken en çok kazanacak 3 banka

Yılın ilk yarısında yabancılar 2,3 milyar dolarlık alım yaparken bundan en çok 3 banka kazançlı çıkacak

Türkiye'ye yönelik yatırım iştahının artmasıyla yabancı yatırımcı Türk varlıklarında alım yaparken, aracılık bakımından önde gelen 3 bankanın ücret gelirlerinde yukarı yönlü bir ivme yaşanması bekleniyor. 

Bloomberg analisti Tomaz Noetzel'in analizine göre ilk yarıda Türk hisse senetlerine yapılan yatırımlardaki artış dolayısıyla, Garanti Bankası, İş Bankası ve Yapı Kredi'nin toplam hisse senedi hacminin dörtte birine aracılık ettikleri dikkate alındığında,  bu 3 bankanın ücret gelirlerinde bir sıçrama yaşaması beklenebilir. 

Yılın ilk yarısında Türk hisse senetlerine 2,3 milyar dolarlık girişi yaşandı. Bu giriş 2014'ün ikinci yarısından bu yana en yüksek yabancı girişi olarak kaydedildi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine göre yabancı yatırımcılar Türk hisse senetlerinin üçte birini elinde tutuyor.   

Sermaye Piyasası Kurulu verilerine göre Türkiye'de hisse aracılık hacimlerinde en büyük payı yüzde 8 ile Garanti Bankası, yüzde 7 ile İş Bankası ve Yapı Kredi alıyor. Aracılık gelirleri Garanti Bankası'nın toplam gelirlerinin yüzde 7'sini oluşturuyor.

2017'nin ilk 5 ayında BIST işlem hacmi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11 artışla 533 milyar liraya yükseldi. 

HSBC, TÜRKİYE HİSSE TAVSİYESİNİ NEDEN DÜŞÜRDÜ?